In hoger beroep 20 maanden cel geëist voor fraude met persoonsgebonden budgetten

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep twintig maanden cel waarvan acht maanden voorwaardelijk en een proeftijdvan drie jaar geëist tegen een inmiddels 39-jarige man uit de gemeente Apeldoorn. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan grootschalige fraude met onder andere persoonsgebonden budgetten (PGB’s) in Apeldoorn, Epe en elders in het land in een periode van drie jaar. Verdachte hield zich bezig met het regelen van PGB’s voor ongeveer dertig mensen. Hiervoor kreeg hij een vergoeding van meestal tien procent van het PGB-bedrag. Verdachte pleegde met name fraude met de PGB’s ten behoeve van eigen familieleden; hij maakte daartoe formulieren valselijk op en gebruikte valse stukken. Hij maakte zich ook schuldig aan witwassen van de bedragen aan PGB die hij op deze manier ontving. Tenslotte gaf hij de verdiensten van het regelen van PGB’s voor anderen niet op aan de Belastingdienst en het UWV waar verdachte verschillende uitkeringen genoot. De totale schade bedraagt zo’n € 250.000.

In tegenstelling tot de procedure bij de rechtbank bekende verdachte in hoger beroep te hebben gefraudeerd en geld te hebben witgewassen, erkende hij dat hij fout heeft gehandeld en beseft hij dat zijn handelen onaanvaardbaar en strafwaardig is.

De advocaat-generaal vindt, ondanks de veranderde proceshouding van verdachte, dat een deels onvoorwaardelijke celstraf recht doet aan de ernst van de feiten. “Verdachte is een notoire rommelaar die een heel scala aan fraudedelicten heeft gepleegd. Verdachte was een gewaarschuwd mens; hij was eerder veroordeeld voor verduistering in dienstbetrekking en ook daarbij ging het om PGB-gelden. Hij heeft er in alle opzichten financieel een puinhoop van gemaakt.” Ook is in de visie van het OM een fors voorwaardelijkdeel met een langere proeftijd op zijn plaats. Dit omdat “verdachte zich ondanks zijn omscholing tot sportinstructeur nog steeds bezig houdt met het helpen van mensen bij het invullen van PGB-aanvragen”.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot achttien maanden cel. De verdachte stelde hoger beroep in.

Uitspraak op 29 maart a.s.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^