Haagse hof legt celstraffen op voor piraterij

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag negen Somaliërs in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van viereneenhalf jaar voor piraterij in de Indische Oceaan bij Somalië in april 2011. De Somaliërs waren aangehouden door het Nederlandse marineschip de ‘Tromp’, dat daar deelnam aan een internationale anti-piraterijmissie, en waarbij het tot een schotenwisseling is gekomen met de marine. Justitie heeft daarop de Somaliërs naar Nederland overgebracht om te worden berecht. Zij zijn sindsdien in Nederland gedetineerd.

Het Haagse hof heeft niet kunnen vaststellen wie er precies verantwoordelijk is geweest voor het schietincident. Vast staat dat in de schietpartij twee Somaliërs zijn omgekomen. Het hof heeft de Somaliërs vrijgesproken van de schietpartij wegens gebrek aan bewijs, waardoor de opgelegde straffen veel lager zijn uitgevallen dan de door het openbaar ministerie geëiste gevangenisstraffen van 10 jaar.

Het hof in Den Haag komt tot dezelfde conclusies en straffen als de rechtbank in eerste aanleg. Zowel de verdachten, op één na, als het openbaar ministerie hadden beroep tegen het vonnis van de rechtbank ingesteld.

Het gerechtshof heeft in december 2012 in een eerdere Somalische piratenzaak vergelijkbare gevangenisstraffen opgelegd aan een vijftal Somaliërs. De internationale missie en de berechting van aangehouden piraten heeft de afgelopen twee jaar, naast een betere beveiliging van de koopvaardijschepen, geleid tot een zeer aanzienlijke afname van het aantal kapingen voor de Somalische kust.

Bron: de Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^