Grootschalige fraude met toeslagen door Oost-Europese bendes

Oost-Europese bendes plegen op grote schaal fraude met uitkeringen en toeslagen in Nederland.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van onderzoek van de Rotterdamse recherche. Volgens het onderzoek gaat het veelal om bendes die eerder actief waren in de mensenhandel, maar die nu frauderen met toeslagen, omdat daar meer mee te verdienen valt.

Spookburgers

De fraude werkt als volgt: Bendes uit onder meer Bulgarije halen landgenoten naar Nederland en vragen hen om zich in te schrijven bij de gemeente. De personen keren vervolgens met een kleine vergoeding weer terug naar hun thuisland, waarna de bende de gegevens van deze 'spookburgers' gebruikt om - met terugwerkende kracht - zorg- en huursubsidie op te strijken.

Volgens het onderzoek gaat het om uitbetalingen van €6000 tot €8000 per persoon in één keer. De Belastingdienst betaalt meteen uit en controle vindt in de meeste gevallen pas achteraf plaats.

Meerdere steden

De Rotterdamse recherche vermoedt dat er meerdere bendes actief zijn in verschillende Nederlandse steden. 'Het is een groot maatschappelijk probleem waar veel geld mee is gemoeid', zegt Simon Rijsdijk, van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken. 'We hebben er nog geen besef van hoe snel dit om zich heen grijpt.'

Bron: fd.nl

Print Friendly and PDF ^