Gevangenisstraffen geëist tot vier jaar voor ‘Bulgarenfraude'

Het Functioneel Parket heeft gisteren voor de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot vier jaar geëist tegen zes verdachten voor het aanvragen van honderden valse huur-, zorg en kinderopvangtoeslagen voor Bulgaren. De verdachten hebben volgens het Openbaar Ministerie voor ongeveer 10.000.000 euro valse aanvragen voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag ingediend. De fiscus heeft uiteindelijk voor ongeveer 5.600.000 euro aan toeslagen uitgekeerd: “Verdachten zijn stelselmatig en gericht te werk gegaan. Ze hebben de Nederlandse overheid gezien als hun persoonlijke bank van lening zonder dat er ooit terugbetaald hoefde te worden. Dat is ernstig, het ondermijnt het systeem en daar passen lange onvoorwaardelijke gevangenisstraffen bij.” Het onderzoek door de FIOD startte in januari 2013, naar aanleiding van informatie uit een mensenhandel onderzoek van het arrondissementsparket Rotterdam over mogelijk valse toeslagaanvragen door een 38-jarige Bulgaar en een 41-jarige Turk.  Uit het onderzoek komt naar voren dat de verdachten in Bulgarije mensen ronselden om naar Nederland af te reizen. “Mensen uit een straatarm gedeelte van Europa, die best voor €500 voor een paar dagen naar Nederland wilden komen. Deze mensen zijn door verdachten meegesleurd in een perverse fraude”  zei de officier van justitie op zitting.

Eenmaal in Nederland werden de Bulgaren ingeschreven op een adres in Nederland en werd een BSN, een Burger Service Nummer,  aangevraagd en een bankrekening. Ze kregen dan een voorlopige bankpas met pincode, die onbruikbaar werd op het moment dat de definitieve pas naar het adres werd opgestuurd.  Het vermoeden is dat de definitieve bankpassen ter beschikking kwamen van verdachten. Met de verkregen gegevens werden toeslagen aangevraagd: huur- zorg- en ook kinderopvangtoeslag. Dat werd ook gedaan vanaf IP-adressen van derden, na het hacken van wachtwoorden. De aanvragen werden vaak gedaan met terugwerkende kracht, terwijl er geen of minder huur werd betaald, geen zorgverzekeringen werden afgesloten of voor korte duur en de kinderopvangtoeslagen die werden aangevraagd waren voor kinderen, die nooit op een kinderdagverblijf zijn ingeschreven. De toeslagen werden na uitbetaling vaak direct contant opgenomen van de bankrekeningen. De Bulgaren reisden na ontvangst van een deel van het bedrag weer terug naar Bulgarije. De verdachten verdeelden de rest van de buit. De Belastingdienst heeft inmiddels maatregelen genomen waardoor deze fraude zoveel als mogelijk voorkomen wordt.

“Door de samenwerking tussen de verdachten is de omvang van de fraude zo groot geworden,” zei de officier op zitting. De 41-jarige man was het administratieve middelpunt: heel veel aanvragen gingen via zijn kantoor. De 38-jarige verdachte was daarbij zijn rechterhand. De overige verdachten hebben  in eerste instantie mensen geronseld in Bulgarije, maar zijn daarna voor zichzelf begonnen.  Fraude ondermijnt het stelsel van belastingtoeslagen en dat is ernstig, zei de officier op zitting: “Het systeem van toeslagen is opgezet om degene in onze samenleving te ondersteunen die zwak staan: niet genoeg geld voor huur, niet genoeg geld voor een zorgverzekering. En daarom is er voor gekozen die aanvraag zo makkelijk mogelijk te maken, en deze zo snel mogelijk uit te betalen,“ zei de officier van justitie: “Verdachten  hebben misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van dit systeem, waardoor uiteindelijk degene die het geld het hardst nodig hebben de dupe worden. Want meer controleren betekent later uitbetalen, soms maanden later, en als je alleen maar in staat bent om je huur te betalen doordat je een huurtoeslag ontvangt dan kan dat een groot probleem worden.” De officier laakt de houding van de verdachten: “Ze  zijn rovend en plunderend door het Nederlandse sociale zekerheidssysteem getrokken en hebben alleen oog gehad voor hun eigen gewin.” De officier van justitie eiste vier jaar tegen de 41-jarige Turk. Drie andere verdachten hoorden drie jaar tegen zich eisen en nog twee verdachten twee jaar gevangenisstraf.

De 41-jarige Turk is vermoedelijk gevlucht naar Turkije. Het OM is bezig om – indien de man door de rechtbank een straf krijgt opgelegd- die in Turkije ten uitvoer te leggen.

Op woensdag 15 april gaat de rechtszaak verder.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^