Gevangenisstraf van twee jaar geëist tegen "windhapper"

Het Openbaar Ministerie heeft op 3 juni in de rechtbank in Almelo een gevangenisstraf van twee jaar – waarvan tien maanden voorwaardelijk-  geëist tegen een 68-jarige man uit Enschede voor het witwassen van ruim 473.000 euro.

Het OM ziet de man als een zogenaamde ‘windhapper’. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat de verdachte uitgaven deed die niet door reguliere inkomsten verklaard kunnen worden. Hij reed in een dure Mercedes Cabrio, hij had ruim 90.000 euro op een Duitse bankrekening en hij beschikte over grote contante geldbedragen en een stacaravan. In de kluis bij de bank lag 75.000 euro en in zijn woonhuis had de verdachte 11.000 euro.  “Het bewaren van contant geld heeft tot doel om geen sporen na te laten, zodat verhuld wordt wie de rechthebbende is” zei de officier op zitting: “Het openen van een rekening in Duitsland had geen zakelijk of ander persoonlijk relevant doel, behalve dan dat werd geprobeerd om de gelden buiten het zicht van de Nederlandse belastingdienst te houden.”

Het gaat om ernstige feiten, zei de officier: “Witwassen heeft een ondermijnende en ontwrichtende werking op het economisch verkeer. Het vormt een ernstige bedreiging van de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer aan.”  Het witwassen vond ook plaats over lange periode, te weten vanaf 2006 tot aan de dagvaarding voor de zitting. Het OM rekent het de verdachte ernstig aan dat hij “witwassen tot levensstijl heeft verheven. Hij streefde gedurende een zeer groot aantal jaren , geholpen door de met crimineel geld gekochte allure,  een zeker aanzien na.” Het OM vindt een gevangenisstraf voor de duur van twee jaar – waarvan tien maanden voorwaardelijk- passend. Ten aanzien van alle in beslag genomen voorwerpen vorderde de officier de verbeurdverklaring. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM
 

Print Friendly and PDF ^