Gevangenisstraf van 36 maanden voor oplichter Marktplaats.nl

Een 42-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, met aftrek van voorarrest, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor oplichting. Daarnaast heeft de rechtbank de man een proeftijd van drie jaar met reclasseringstoezicht opgelegd. De man stond terecht voor 223 gevallen van oplichting gepleegd via Marktplaats.nl in de periode 2009, 2010 en 2011. Bij 17 aangiftes komt de rechtbank tot de conclusie dat er onvoldoende aanwijzingen zijn voor zijn betrokkenheid en spreekt de man vrij. 206 aangiftes acht de rechtbank bewezenverklaard.

Oplichting

De rechtbank heeft vastgesteld dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare oplichting. Hij heeft via Marktplaats.nl goederen aangeboden, zoals toegangskaarten voor pretparken, concerten en waardebonnen. Hij maakte daarbij gebruik van normale, maar valse namen en heeft daarmee de indruk gewekt dat hij met open vizier handelde en traceerbaar was. De betrokken bezoekers van Marktplaats.nl mochten dan ook verwachten dat de man de goederen voor de afgesproken prijs en op de afgesproken wijze zou leveren. In die verwachting hebben zij geld naar hem overgemaakt. De man heeft vervolgens de goederen niet geleverd en zich onvindbaar gemaakt.

Gevangenisstraf

De rechtbank legt de man een gevangenisstraf op van 36 maanden op met aftrek van voorarrest, waarvan 12 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar met reclasseringstoezicht. De rechtbank rekent het de man aan dat hij zich gedurende lange tijd en op grote schaal schuldig heeft gemaakt aan oplichting via internet. Hij handelde daarbij ook onder de namen van personen die hij eerder had opgelicht, waardoor de goede naam van deze gedupeerden ernstig is geschaad. Ook is niet uit te sluiten dat de onderneming Marktplaats imagoschade heeft opgelopen. De rechtbank acht de man volledig toerekeningsvatbaar. Wel is bij de strafmaat rekening gehouden met de problematische ontwikkeling van de man in zijn jeugd.

De officier van justitie had een gevangenisstraf geëist voor de duur van 36 maanden, met aftrek van voorarrest, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, met toezicht van de reclassering.
De volledige uitspraak is nog niet gepubliceerd.

Print Friendly and PDF ^