Gevangenisstraf geëist voor verduistering geld bij De Opwekking

De officier van justitie heeft gisteren voor de rechtbank in Lelystad twaalf maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk en 200 uur werkstraf geëist tegen een 62-jarige man uit Apeldoorn. De man heeft volgens de officier gedurende een periode van 28 jaar geld verduisterd tijdens het christelijke Pinksterevenement De Opwekking dat jaarlijks op het festivalterrein in Biddinghuizen wordt gehouden.

De verdachte werkte sinds 1976 als vrijwilliger bij de Pinksterconferentie als geldteller. Tijdens het evenement wordt een collecte gehouden, waarvan de opbrengst en de cateringgelden van die dag worden geteld in een speciale ruimte op het terrein. De organisatie van De Opwekking besloot in 2010 om in de geldruimte camera's op te hangen vanwege het risico op een overval op een centrale plaats waar veel geld aanwezig is. Twee jaar later, op 28 mei 2012, zien getuigen die de beelden van de camera's bekijken dat de verdachte geld in zijn broekzak stopt. Als hij diezelfde ochtend wordt aangehouden, bekent hij direct. Er waren al jaren onverklaarbare kasverschillen bij De Opwekking.

Bij zowel huiszoeking in de woning van de verdachte waar hij tijdens De opwekking verbleef als bij zijn woning in Apeldoorn werden grote geldbedragen aangetroffen. Ook werden goudbaren ter waarde van ruim dertig duizend euro en een muntencollectie ter waarde van ruim zestien duizend euro gevonden. Er is beslag gelegd voor een bedrag van bijna driehonderdduizend euro. De officier heeft de rechtbank gevraagd De Opwekking als ideëele organisatie, schadeloos te stellen.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^