Gevangenisstraf geëist tegen verdachte babbeltrucs

De officier van justitie in Amsterdam heeft op 23 juli jl. een gevangenisstraf van twintig maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist tegen een 22-jarige man uit Amsterdam die ervan wordt verdacht geld van de rekeningen van drie hoogbejaarde vrouwen, die door middel van babbeltrucs van hun bankpassen waren beroofd, te hebben gehaald. Daarnaast eiste de officier toewijzing van de vordering van de benadeelde partij.

Eind 2013 kwamen er bij de politie diverse aangiftes binnen van slachtoffers van babbeltrucs. De gehanteerde werkwijze van die aangiftes bleek overeen te komen. Een of meer mannen kwamen met een smoes het huis van een hoogbejaarde vrouw binnen. Nadat de mannen het huis weer hadden verlaten, miste de bewoonster geld of haar pinpas. De pincode wisten de mannen vervolgens telefonisch te ontfutselen door zich bijvoorbeeld voor te doen als een bankmedewerker.

Het onderzoek kwam mede aan het rollen doordat op een koffiekopje bij een van de slachtoffers DNA van een nog voortvluchtige verdachte was achter- gelaten. "Kennelijk achtte de dader zich onaantastbaar en stond hij er niet bij stil dat hij sporen achterliet", aldus de officier in haar requisitoir.

Uiteindelijk leidden camerabeelden van de pintransacties, telefoontaps en observaties tot de twee verdachten. De mannen worden ervan verdacht in vereniging drie vrouwen van 80 jaar en ouder  in totaal ongeveer € 18.000,= afhandig te hebben gemaakt. De officier van justitie: "Kwetsbare personen zijn doelbewust uitgekozen om geld en goederen bij weg te nemen; een makkelijke prooi. Met die gestolen pinpassen is vervolgens meermalen geld opgenomen door verdachte, die zich kennelijk niet bekommerde om de slachtoffers. Op een uitgekookte manier zijn zij bestolen.

Het gevoel van veiligheid dat je in en om het huis wenst, zeker als je ouder en kwetsbaarder bent, is ernstig geschaad. Bovendien brengt dit ook gevoelens van onveiligheid teweeg in de omgeving van de slachtoffers, bij familie, vrienden en de samenleving in het algemeen."

Op 24 juli stond alleen de 22-jarige verdachte voor de rechter. Zijn compagnon - een 27-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats - is voorvluchtig en staat gesignaleerd.

Op woensdag 6 augustus wordt uitspraak gedaan in deze zaak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^