Gevangenisstraf en geldboete geëist voor handel vervalste merkgoederen

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft tegen een 37-jarige man uit Dinxperlo 18 maanden gevangenisstraf geëist waarvan 6 maanden voorwaardelijk en tegen een 32-jarige man uit Aalten 9 maanden gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Daarnaast is tegen beiden een geldboete van 20.000 euro geëist.

De mannen worden verdacht van bedrijfsmatige handel in vervalste merkkleding- en goederen. Ze hadden twee woningen in Aalten ingericht als winkel, adverteerden regelmatig en boden de goederen aan via Marktplaats. Na een uitzending van ‘Undercover in Nederland' eerder dit jaar, verplaatsten ze de handel naar een loods in Bredevoort en gingen weer verder met de verkoop. In de loods werden onder andere horloges, flesjes parfum, schoenen en grote aantallen kledingstukken voor de handel aangetroffen. Daarnaast werden in de woning van de 37-jarige verdachte nog 40.000 nagemaakte sigaretten aangetroffen.

Naast de handel in vervalste merkgoederen wordt de 37-jarige man verdacht van het bezit van hard- en softdrug en van witwassen. De 32-jarige man wordt naast de handel in vervalste merkgoederen verdacht van het bezit van een boksbeugel en heling van een telefoon.

Verkopen van vervalste merkgoederen ontwricht de legale markt. Het vertrouwen in het merkenstelsel heeft hieronder te leiden. Voorts is er ten aanzien van de productie van vervalste merkgoederen geen zicht op de arbeidsomstandigheden en de veiligheid bij de productie. Evenmin worden er accijnzen afgedragen en er wordt geen inkomstenbelasting betaald. Reden voor de officier om gevangenisstraffen, waarvan een deel voorwaardelijk om de kans op herhaling te verkleinen, te eisen en een geldboete.

De rechtbank Gelderland, locatie Zutphen doet over twee weken uitspraak.

 

Meer informatie? Kom dan op Donderdag 13 februari 2014 naar de Studiemiddag Strafrechtelijke Handhaving van Intellectuele Eigendomsrechten.

Klik hier voor meer informatie.

Print Friendly and PDF ^