Gemeenteraadslid aangehouden voor lekken geheime stukken gemeente Den Haag

Met de aanhouding van een Hagenaar (46) is het onderzoek naar het lekken van geheime stukken uit een besloten Haagse gemeenteraadsvergadering aan een journalist van het AD opgelost. Op 16 januari 2013 deed de gemeente Den Haag hiervan aangifte. De stukken gingen over een mogelijke aankoop van het World Forum door de gemeente Den Haag. De aangehouden verdachte is lid van de Haagse gemeenteraad. Op basis van de geheime documenten schreef de betrokken journalist een artikel in het AD/Haagsche Courant.

Het raadslid is dinsdag 22 januari aangehouden in zijn woning. Daar werd ook een strafbaar alarmpistool aangetroffen. De politie kwam het lek op het spoor dankzij een ander lopend strafrechtelijk onderzoek naar het gemeenteraadslid. Eind vorig jaar werd er bij de politie gemeld dat de verdachte softdrugs zou verkopen aan minderjarigen tussen de 14 en 15 jaar. De politie startte hierop een onderzoek. In het kader van dit onderzoek werd de telefoon van de verdachte getapt.

Daaruit bleek dat het gemeenteraadslid aan een journalist vertelde waar hij in zijn fractiekamer de geheime informatie kon vinden over de mogelijke verkoop van het Haagse World Forum en gaf hij hem zijn toegangspas.

Het verdachte gemeenteraadslid heeft een volledige bekentenis afgelegd over de telefoongesprekken met de journalist en het verstrekken van zijn toegangspas van het Haagse Stadhuis aan deze journalist. Het betrokken raadslid heeft verklaard dat hij vond dat de stukken ook openbaar moesten zijn voor de burgers.

De man heeft ook een bekennende verklaring afgelegd over de verkoop van hennep aan minderjarigen en het bezit van het alarmpistool. Hij is heengezonden en zal zich later voor deze feiten voor de rechter moeten verantwoorden.

De journalist die het artikel schreef, is woensdagochtend 23 januari op het politiebureau uitgenodigd voor verhoor. Hij is niet aangehouden. De journalist wordt verdacht van diefstal van stukken uit het gemeentehuis. Hij beriep zich tijdens het verhoor, dat ook werd bijgewoond door zijn advocaat, op zijn zwijgrecht. Het OM heeft nog niet besloten of de journalist wordt vervolgd.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^