Geldboete en voorwaardelijk beroepsverbod geëist tegen kapitein en stuurman wegens aanvaring boorplatform

Het Openbaar Ministerie heeft in de rechtbank van Amsterdam een geldboete en een voorwaardelijk beroepsverbod geëist tegen een kapitein en een 1e stuurman van het 100 meter lange tankschip Else Essberger dat op 31 december 2017 met 12 knopen snelheid tegen het boorplatform Halfweg voer.

Het OM verwijt de stuurman en kapitein overtreding van de veiligheidszone rond een boorplatform. Op basis van de Wet op economische delicten wordt dit als een misdrijf beschouwd als dit opzettelijk wordt gepleegd. Het is verboden om de veiligheidszone van 500 meter rond een boorplatform te betreden vanwege de mogelijke risico’s. In een veiligheidszone rond een mijnbouwinstallatie bevinden zich veel buizen en kabels die aan het oppervlak niet goed te zien zijn. Een aanvaring met buizen van zo’n platform of het platform zelf kan schadelijke gevolgen hebben.

De schade aan het platform door de botsing wordt geraamd op 20 miljoen euro. Daarnaast was er een flink risico op het vrijkomen van de chemische stoffen die het schip vervoerde: “Voorzichtigheid met een geladen schip was gepast. Voorzichtigheid die door beiden verdachten niet is betracht.” Aldus de officier van justitie.

De stuurman stond op die avond aan het roer. Omdat het oudjaarsavond was, had hij de matroos weggestuurd om met zijn familie in de Filipijnen te kunnen bellen. Het geluidssignaal van het wachtalarm en het ARPA-alarm waren uitgezet. De stuurman paste op een bepaald moment de koers niet aan en hij week af van de geplande route. Ook de controle door de kapitein schoot volgens het OM tekort: “Hij was de gezagvoerder op het schip maar heeft zich niet vergewist dat alle benodigde bemanningsleden op de brug stonden, dat er voldoende uitkijk werd gehouden en dat de alarmen aan stonden. Hij had de mogelijkheden en de plicht dit alles na te gaan, maar heeft dat nagelaten.” De bemanning van het schip had de bewuste oudejaarsdag vooral ontzettend veel geluk, betoogde de officier op zitting: “want dit had op zoveel punten heel erg verkeerd af kunnen lopen.” Hij eiste tegen de beide mannen een geldboete van 4.100 euro en een voorwaardelijk beroepsverbod om de functie van stuurman of een functie hoger in rang uit te oefenen in de scheepvaart van zes maanden.

De economische politierechter doet vanwege de complexiteit van de strafzaak bij uitzondering over twee weken uitspraak.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^