FATF stelt rode vlaggen vast voor advocaten en notarissen

De FATF- Financial Action Task Force (een internationale taskforce die zich bezig houdt met de mondiale bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering) heeft vandaag in een algemene vergadering in Oslo het rapport ‘Moneylaundering and terroristfinancing vulnerabilities of the legal professional' vastgesteld.  Het rapport is tot stand gekomen door een projectgroep onder leiding van Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Voor Nederland was het voorzitterschap in handen van het Functioneel Parket.

Doel rapport

De studie stelt vast dat advocaten en notarissen het risico lopen te worden ge- of misbruikt door criminelen die willen witwassen. Het doel van het rapport van de FATF - die in juni 2012 van start ging- was om vast te stellen op welke wijze juridische dienstverleners betrokken kunnen zijn bij witwassen. Daarnaast moesten er indicatoren voor verdachte transacties - zogenoemde ‘rode vlaggen'- vastgesteld worden.

Juridische dienstverlener kwetsbaar voor criminelen

Het rapport van de FATF stelt - na bestudering van veel literatuur op dit punt, 123 casus, 76 vragenlijsten die zijn ingevuld door 38 landen en de rest door overkoepelende nationale organisaties van advocaten en notarissen - vast dat criminelen gebruik maken van de diensten van advocaten en notarissen voor het witwassen van de illegaal verdiende inkomsten. Het rapport gaat er van uit dat elke juridische dienstverlener in zijn werk het risico loopt om door criminelen te worden gebruikt of misbruikt. Er worden in het rapport zes methoden van witwassen gesignaleerd waarbij gebruik- en misbruik wordt gemaakt van juridische professionals. De kwetsbaarheden zitten volgens het rapport bij het gebruiken van de derdengeldrekening, vastgoedtransacties (een notaris is verplicht een vastgoedtransactie af te ronden), het oprichten van bedrijven of holdingmaatschappijen, het besturen van bedrijven, het introduceren van klanten bij derden zoals banken en ook bij het optreden van de juridische dienstverlener in geschillen.

Rapport bevat 42 indicatoren

Op grond van de wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (WWFT) zijn advocaten en notarissen in Nederland voor bepaalde diensten die zij verrichten verplicht om ongebruikelijke transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU) te Zoetermeer. Het FATF rapport bevat  42 zogenoemde ‘rode vlaggen', indicatoren voor meldplichtigen om te beoordelen of er sprake is van een cliënt die wil witwassen. Indien er een rode vlag opduikt, heeft de juridische professional een onderzoekplicht.  Daarnaast kunnen de indicatoren gebruikt worden door de toezichthouder op de meldplicht, de FIU maar ook voor de autoriteiten belast met opsporing en vervolging. Het rapport vormt voor Nederland een waardevolle input voor de witwasbestrijding.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^