Europese Commissie doet invallen bij Shell, Statoil en BP in onderzoek naar prijsafspraken

Functionarissen van de Europese Commissie hebben gisteren invallen gedaan bij oliebedrijven Shell, Statoil en BP. Brussel vermoedt dat de ondernemingen prijsafspraken hebben gemaakt en de olieprijs hebben gemanipuleerd.

De oliegiganten zouden mogelijk verkeerde prijzen hebben doorgegeven aan het agentschap Platts, dat de prijzen vaststelt voor een aantal olieproducten. Het gesjoemel met de prijzen zou lijken op het Libor-schandaal, waarbij banken onjuiste rentes doorgaven en zo een belangrijk internationaal rentetarief manipuleerden. Ook bij Platts zijn dinsdag functionarissen van de Europese Commissie langsgeweest om het proces van het vaststellen van de prijzen door het agentschap te bestuderen.

Volgens de Commissie zouden zelfs kleine afwijkingen van de doorgegeven prijzen gevolgen kunnen hebben voor de prijzen van ruwe en geraffineerde olie en biobrandstof, waardoor uiteindelijk ook consumenten in hun beurs kunnen worden getroffen.

De Commissie maakte overigens niet de namen bekend van de bedrijven bij wie de invallen zijn gedaan. Maar alleen Shell, Statoil en BP hebben een reactie gegeven op de aankondiging. Alle drie de bedrijven hebben laten weten aan het onderzoek mee te zullen werken. Het Franse Total heeft gezegd dat er geen invallen zijn geweest in zijn kantoren. Volgens de Commissie betekent het overigens niet dat de bedrijven bij wie de invallen zijn gedaan zich ook daadwerkelijk aan manipulatie van de prijzen hebben schuldig gemaakt.

Bron: ANP

Print Friendly and PDF ^