Eisen tot 4 jaar voor witwassers en 'windhapper'

De officier van justitie van het Landelijk Parket heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle celstraffen tot 4 jaar geëist tegen vier mensen wegens witwassen. De zaak kwam aan het rollen toen in 2016 informatie uit een ander onderzoek bekend werd over de financiering van een woning in de buurt van Amsterdam. Die zou bewoond worden door een nu 42-jarige vrouw zonder bron van inkomsten, een zogenoemde windhapper, en was ongeveer 900.000 euro waard.

Haar echtgenoot van 41 en zij waren de daadwerkelijke eigenaar maar de papieren eigenaar was de 69-jarige Belg. Via hem en een 48-jarige Amsterdammer werd de betaling geregeld. Zij zijn opgetreden als stroman en facilitator.

Crimineel geld

Volgens de officier is de woning gefinancierd met crimineel geld. De vier verdachten hebben er niets over willen zeggen maar dat er deels cash geld, een ongebruikelijke constructie met een BV en een stichting administratiekantoor zijn gebruikt voor de financiering wijst op het verhullen van de criminele achtergrond, aldus de officier. Bij een zoeking in de woning werden een vuurwapen en patroonhouders gevonden, en verschillende bakens.

De man is met onbekende bestemming uit Nederland vertrokken en zou volgens informatie van de politie in cocaïne handelen. De vrouw en de kinderen zijn inmiddels naar Dubai verhuisd.

De rechtbank doet uitspraak op 30 oktober.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^