Eis: zes maanden cel voor oplichting met kassabon

Zes maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk. Dat eiste de officier van justitie tegen een 59-jarige Rotterdammer en zijn 54-jarige vriendin. De twee maakten er een gewoonte van om met een vervalste kassabon geld terug te vragen bij verschillende warenhuizen van dezelfde keten. De streepjescode was dan volgens hen niet goed meer leesbaar omdat ‘de hond erin gebeten’ had.

De officier van justitie omschreef de zaak als “een variatie op het thema slechte smoezen uit onze schooltijd: ik kan mijn huiswerk niet inleveren want de hond heeft het opgegeten”. Het optreden van beide verdachten was echter minder onschuldig. Zij gingen stelselmatig langs bij filialen van een bekende winkelketen en haalden zo honderden euro’s op.

De werkwijze was steeds dat voorafgaand gebeld werd door de vrouw die vertelde dat de hond de bon had opgegeten. Vervolgens ging een van beiden naar de winkel en probeerde vier keukenschorten in te ruilen voor geld. Dat is zes keer gelukt en drie keer bij een poging gebleven. Waar de twee niet op hadden gerekend, was dat in een groepsapp van personeel van de winkelketen inmiddels hun foto’s rondgingen. Zo konden de twee uiteindelijk worden aangehouden.

De officier eist forse straffen tegen het duo (zes maanden cel waarvan twee maanden voorwaardelijk), mede met het oog op eerdere veroordelingen voor vergelijkbare feiten. De verdachten deden volgens haar ook enorm veel moeite voor de oplichting. Zo kopieerden zij de te gebruiken kassabon op echt kassapapier en namen hier vervolgens een hap uit, precies bij de streepjescode.

De uitspraak is over twee weken.


Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^