Eis: gevangenisstraf en beroepsverbod voor frauderende accountant

Het Functioneel Parket heeft gisteren voor de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van 12 maanden - waarvan vier voorwaardelijk-  geëist tegen een accountant uit de Belgische plaats Poppel  vanwege het opzettelijk doen van onjuiste aangiftebelasting voor zijn bedrijven. Daarnaast wil het OM dat de man de komende vier jaar geen beroep meer kan uitoefenen in de financiële dienstverlening, dit ‘om de maatschappij tegen frauderende adviseurs te beschermen'.

De accountant was partner bij een groot accountantskantoor. De betalingen door het accountantskantoor werden uitbetaald aan zijn BV's. De verdachte moest over de vergoedingen zelf omzetbelasting afdragen aan de belastingdienst.  Uit onderzoek blijkt dat hij dat van 2008 tot en met 2010 niet heeft gedaan. Het gaat om een totaalbedrag van 124.000 euro.

De officier van justitie benadrukte op zitting dat de accountant een voorbeeldfunctie heeft: ‘Je mag verwachten dat iemand die de verantwoording draagt voor de boekhouding van anderen dat hij zelf weet hoe hij belasting moet afdragen'. Mede daarom vindt de officier een gevangenisstraf op de plaats. Ook wil ze dat hij zijn beroep niet meer kan uitoefenen voor de duur van vier jaar. Tegen zijn bedrijven eiste de officier van justitie een boete van 124.000 euro, gelijk het bedrag dat hij met de fraude verdiend heeft.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^