Drie mannen aangehouden in onderzoek naar miljoenenfraude met giftenaftrek

De FIOD heeft afgelopen week drie bestuurders aangehouden van een stichting in een onderzoek naar witwassen, valsheid in geschrift en fraude met giftenaftrek. Er is beslag gelegd op waardevolle roerende en onroerende goederen, omdat misdaad niet mag lonen. De verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Valse kwitanties

Het vermoeden is dat de drie bestuurders valse kwitanties uitschreven voor contante giften aan de stichting uit de regio Rotterdam. De bestuurders zouden de kwitantie voor een klein deel van de waarde die op de kwitantie vermeld staat hebben verkocht. De kopers van de kwitanties brachten het volledige bedrag van de kwitantie als gift in aftrek in hun belastingaangifte. Zij ontvingen hierdoor een hogere belastingteruggaaf dan waar zij recht op hadden. Op die manier hebben vermoedelijk ongeveer 2000 mensen voor circa 8.500.000 euro ten onrechte aan giftenaftrek geclaimd. De bestuurders van de stichting worden verdacht van valsheid in geschrift en betrokkenheid bij belastingfraude door derden.

Daarnaast is het vermoeden dat de betalingen voor de kwitanties niet (volledig) verwerkt zijn in de administratie van de stichting. Uit de boekhouding blijkt niet welke gelden er binnen kwamen en waar die gelden terecht kwamen. Daarom wordt de stichting ook verdacht van witwassen. Het onderzoek richt zich op waar de inkomende gelden aan besteed zijn.

Doorzoekingen

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van eerdere onderzoeken naar het gebruik van vervalste kwitanties. De FIOD doorzocht een pand van de stichting en drie woningen van de verdachten in de omgeving van Rotterdam. Er is beslaggelegd op een woning, ruim 87 duizend euro cash geld, creditcards, bankrekeningen, sieraden en auto’s. Ook is er administratie in beslag genomen.

ANBI-status stichting ingetrokken

Om een gift aan een stichting in aftrek te kunnen brengen, moet een stichting aangemerkt zijn als algemeen nut beogende instelling (ANBI). De Belastingdienst heeft de ANBI-status van de stichting begin 2014 ingetrokken met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008. Dat betekent dat giften aan de stichting niet meer aftrekbaar zijn.

Ook onderzoekt de Belastingdienst de belastingaangiften van de ca. 2000 mensen die op deze manier teveel giftenaftrek aan deze stichting hebben geclaimd. De ten onrechte ontvangen belastingteruggaaf zullen de mensen volledig moeten terugbetalen, mogelijk met boete. Ook lopen zij het risico om strafrechtelijk te worden vervolgd.

 

Bron: OM

 

 

Print Friendly and PDF ^