DigiD tijdelijk niet toegankelijk door DDOS-aanval

DigiD is sinds dinsdagavond 23 april niet of moeilijk toegankelijk door een zogenoemde DDOS-aanval. Daardoor kan het inloggen op websites van overheidsdiensten problemen opleveren.  Persoonlijke gegevens van DigiD-gebruikers zijn niet gekraakt.

Bij een DDOS-aanval wordt een internetsite bestookt met extreem veel dataverkeer. De beveiliging van de site is dan zo druk met het tegenhouden van dit ongewenste verkeer dat ook de gewone bezoekers er niet of nauwelijks doorheen komen.

Persoonlijke gegevens van gebruikers blijven geheim, want de aanvallers krijgen geen toegang tot het DigiD-systeem. Van een inbraak (“hack”) in het systeem is geen sprake.

Een DDOS aanval is te vergelijken met het ouderwetse belletje-trekken met een luciferhoutje tussen de bel. De bel gaat continu over, maar de deur blijft dicht. Inbrekers blijven gelukkig buiten, gewone bezoekers helaas ook.

Het is nog onbekend wie er achter de aanval zitten. Het Nationaal Cyber Security Centrum is op de hoogte en levert ondersteuning en expertise.

Bron: Rijksoverheid

Print Friendly and PDF ^