De zaak Jos van Rey: vele tinten grijs?

“De Heilige Jos, El Rey, de Zonnekoning van het ‘Palermo aan de Maas’”: met die woorden opent de strafmotivering in het vonnis van de Rechtbank Rotterdam in de strafzaak tegen Jos van Rey. Het betreft verschillende bijnamen die de verdachte in de (sociale) media toebedeeld heeft gekregen. De rechtbank werpt de vraag op of hier sprake is geweest van stemmingmakerij die is verbleekt. “Of ligt de zaak genuanceerder en is er geen sprake van zwart of wit, maar van een palet van vele tinten grijs?”. De beantwoording van deze vraag door respectievelijk het OM en de rechtbank loopt in deze zaak sterk uiteen. 

In deze blog doet Eelke Sikkema (Universiteit Utrecht) een poging om dit verschil te verklaren, waarbij hij enkele kritische kanttekeningen zal plaatsen bij de inhoud van het vonnis. Waar de rechtbank veel betekenis toekent aan het grijze gebied aan (wat zij noemt) de ‘achterkant’ van corruptie, benadrukt Sikkema dat de essentie van het strafwaardige gedrag juist reeds aan de ‘voorkant’ moet worden gezocht.

Lees verder:

 

Eelke Sikkema spreekt tijdens het Corruptie Congres 2016 op 9 december over de reikwijdte van het begrip corruptie mede bezien in het licht van de uitspraak in de zaak Van Rey.

Klik hier voor meer informatie over het congres. 

Print Friendly and PDF ^