D66 vraagt naar rol DNB bij witwasaffaire ING

Heeft minister Hoekstra (Financiën) gebrekkig toezicht op ING proberen te verhullen? Sneller (D66) wil weten hoe het zit.

Vorig jaar kreeg de bank ING een boete van 775 miljoen vanwege het overtreden van de wetgeving die witwassen van geld moet voorkomen. Vreemd dat dit jarenlang kon gebeuren onder de neus van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), vindt Sneller.

De minister concludeerde eerder dat het toezicht door DNB adequaat was. Maar een artikel in NRCsuggereert dat het ministerie van Financiën zelf heeft meegeschreven aan teksten waarin DNB zijn rol toelicht. DNB moet een onafhankelijke toezichthouder zijn, zegt Sneller. Heeft de minister zich met de teksten bemoeid om de reputatie van DNB te beschermen?

Het ministerie beschikt niet over de toezichtsinformatie van DNB, dus die opereert volstrekt onafhankelijk, benadrukt de minister. Ambtenaren van het ministerie hebben verduidelijkende vragen gesteld over de conceptteksten, waarop DNB die heeft aangepast. Kritische vragen stellen vindt Hoekstra verstandig en valide: dat is het tegenovergestelde van de toezichthouder uit de wind houden.

Bron: Tweede Kamer


Print Friendly and PDF ^