Celstraffen van 20 maanden geëist voor faillissementsfraude

Het Functioneel Parket heeft op 27 juli 2012 voor de rechtbank in Rotterdam celstraffen geëist van 20 maanden tegen twee ondernemers en een registeraccountant. Ze hebben volgens de officier van justitie gesjoemeld rond het faillissement van hun bedrijf Dirkzwager Logistics, dat vestigingen had op Schiphol en in Rotterdam. Het drietal wordt verdacht van faillissementsfraude en valsheid in geschrifte.

De verdachten hebben Dirkzwager Logistics in 2006 opgesplitst in twee nieuwe bedrijven. De vestiging op Schiphol werd overgenomen door de ene ondernemer, de vestiging in Rotterdam door de ander. Het vermoeden bestaat dat de onderneming Dirkzwager Logistics bewust is gebruikt als lege huls, waarin de schulden achterbleven. De bestaande klanten werden overgeheveld naar de twee nieuwe bedrijven. De accountant hielp vermoedelijk bij het opzetten van deze constructie. Hij was tevens aandeelhouder in Dirkzwager Logistics. Uiteindelijk ging Dirkzwager Logistics begin 2007 failliet.

Volgens de officier van justitie hebben de drie verdachten ook gebruik gemaakt van valse facturen. Daarmee werd onder meer de curator van Dirkzwager Logistics om de tuin geleid. Daarnaast lieten de twee ondernemers hun salaris waarschijnlijk uitbetalen aan hun echtgenoten, in een poging schuldeisers op afstand te houden.

De officier van justitie eiste tegen alle drie de verdachten een gevangenisstraf van 20 maanden. "Door hun handelswijze hebben verdachten andere bedrijven benadeeld, omdat die in wezen naar hun centen kunnen fluiten,'' zo stelde de officier van justitie. Zij heeft de rechtbank gevraagd een vordering van de curator toe te wijzen. Deze vordering bedraagt bijna 850.000 euro.

Bron: Openbaar Ministerie

Print Friendly and PDF ^