Celstraffen geëist tegen verdachten van oplichting, hacken, diefstal van een valse sleutel, en deelname aan een criminele organisatie

Drie verdachten moesten op donderdag 18 februari voor de rechter verschijnen op verdenking van onder andere oplichting, hacken, diefstal van een valse sleutel, en deelname aan een criminele organisatie. Het gaat om twee broers uit Delft van 31 en 26 jaar oud en een 27-jarige man uit Delft. De 31-jarige man hoorde 48 maanden gevangenisstraf waarvan 12 maandenvoorwaardelijk  tegen zich eisen. Tegen de 26-jarige man werd 16 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk geëist  en tegen de 27-jarige man zeven maanden gevangenisstraf.

De  31-jarige man bekende dat hij  websites van bestaande bedrijven namaakte en dat hij vervolgens voor duizenden euro’s aan goederen op naam van de betreffende bedrijven bestelde. Het gaat om bijvoorbeeld  iPhones, computers, muziekapparatuur, flessen whiskey  en gereedschap. Vervolgens kregen de eigenaren allerlei facturen binnen van spullen die zij niet hadden besteld. De twee andere verdachten hielpen de 31-jarige hierbij. De zaak kwam aan het rollen toen een slachtoffer 500 USB-sticks geleverd kreeg. Hij stapte toen naar de politie die uiteindelijk bij de mannen uitkwam.

De verdachten deden alles om geen sporen achter te laten: de websites werden gehost door buitenlandse bedrijven, Vo-IP-telefoonlijnen werd gehuurd om contact te leggen met de slachtoffers en die nummers werden vervolgens doorgeschakeld naar anonieme prepaid-nummers. De bezorgde spullen werden steeds door iemand anders in ontvangst genomen.

Op duistere websites opereerde de 31-jarige verdachte onder de naam ‘black hat’( verzamelnaam voor illegale onlineactiviteiten) en maakte op allerlei manieren geld van mensen afhandig. De anderen twee vervulden ook een rol in deze vorm van oplichting: zij zorgden voor rekeningen  waar geld op kon worden gestort en  bankpassen waarmee het geld kon worden gepind.

De 26-jarige broer zou volgens de verdachten een kleinere rol hebben gehad. De officier van justitie ziet dat anders. Uit het onderzoek is gebleken dat de jongere broer zijn huis, internetverbinding en de gezamenlijke computer terbeschikking stelde aan zijn broer. In het huis van de 26-jarige werden meerdere op naam van bedrijven bestelde goederen opgeslagen. Ook werden er goederen (bijvoorbeeld €80.000,- aan whiskey) opgeslagen in de broodjeszaak die de jongere broer in Den Haag heeft. Tevens gebeurde  het dat de 26-jarige meerdere van de goederen verkocht.  Daarnaast vervulde hij een andere rol. Wanneer zijn broer ergens spullen kwam ophalen en iemand vertrouwde het niet, dan deed de 26-jarige zich over de telefoon voor als de manager en stelde de beller gerust.

Bij een huiszoeking werden in de woonkamer van de 26-jarige man sleutels aangetroffen die bij een woninginbraak waren meegenomen. Op zolder worden medicijnen aangetroffen die ook uit de woning zijn gestolen. Onder de medicijnen bevindt zich een sterke pijnstiller die voor een kankerpatiënt blijkt te zijn. De officier rekent de verdachte dit ernstig aan.

De officier van justitie benadrukte ter zitting dat de 31-jarige verdachte zich fulltime bezighield met online criminaliteit. Zijn broer faciliteerde dit en profiteerde ervan. Ook de 27-jarige werkte mee. Zij konden lang ongestoord hun gang gaan. De officier van justitie vindt gevangenisstraffen voor de verdachten die zo geraffineerd te werk gingen en zoveel slachtoffers maakten, passend.

Bron: OM

 

 

Print Friendly and PDF ^