Celstraf voor oplichting via Marktplaats

Een 25-jarige vrouw uit Diemen  is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 12 maanden celstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Volgens de rechtbank en OM heeft de vrouw zich schuldig gemaakt aan oplichting via Marktplaats en valsheid in geschrifte. Het OM eiste twee weken geleden 12 maanden celstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het OM is tevreden met de uitspraak.

In een periode van tweeënhalf jaar heeft de 25-jarige Diemense via Marktplaats bijna vijftig personen voor ruim vijfduizend euro opgelicht. De vrouw bood kaartjes aan voor onder meer de Musical ‘Soldaat van Oranje',  een concert van Bruno Mars en Lowlands. Het geld voor de kaartjes inde de vrouw, de kaartjes werden echter nooit geleverd. Ook verkocht ze hetzelfde digitale kaartje aan meer personen, zodat alleen degene die het als eerste gebruikte een geldig kaartje had. Daarnaast deed de vrouw zich voor als bonafide verhuurder van een woning en verkoper van kleding. Ook in deze gevallen inde ze geld, maar leverde ze geen woning of kleding.

Valsheid in geschrifte

De valsheid in geschrifte bestond uit het valselijk opmaken van twee aanvraagformulieren voor het openen van een bankrekeningen voor haar en haar vriend. Dit deed ze nog nadat ze voor de oplichtingsactiviteiten was aangehouden. De vriend, een Diemenaar van 34 jaar, is door de rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor heling, het profiteren van de opbrengst van de oplichting. De rechtbank sprak hem vrij van oplichting en valsheid in geschrifte.

Eerder veroordeeld

De vrouw had al meerdere  veroordelingen op haar naam staan voor oplichting, diefstal en valsheid in geschrifte. Dat was voor haar geen beletsel om ermee door te gaan.

Schadevergoeding

Volgens de officier van justitie bekommerden de vrouw en haar vriend zich totaal niet om wat hun handelen eventueel met de slachtoffers zou doen. De eigen schulden van het stel moesten worden afbetaald. Dat was het belang.  De rechtbank heeft de vorderingen van de benadeelde partijen, 49 in totaal, toegewezen en de schadevergoedingsmaatregel opgelegd.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^