Celstraf geëist in verduisteringszaak Schoorlse stichting

De officier van justitie eiste op dinsdag 7 februari12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk en meldplicht en behandelverplichtingtegen een 55-jarige man in verband met het verduisteren van €25.8790,- bij een stichting in Schoorl in 2012.

Daarnaast wordt hem verweten dat hij een Mercedes heeft witgewassen. In een eerdere zitting in deze zaak legde de verdachte een bekende verklaring af voor het merendeel van de feiten. De verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar bevonden.

De zaak kwam aan het licht toen de stichting werd gebeld door de bank die vertelde dat er een ongebruikelijke transactie had plaatsgevonden van €20.000,-. Medewerkers van de stichting kwamen er toen achter dat er meer onverklaarbare transacties waren gedaan. De verdachte was verantwoordelijk voor het beheer van de rekeningen en bankpassen van de stichting. Nadat de transacties aan het licht waren gekomen, werd er aangifte van verduistering namens de stichting gedaan.

Uit onderzoek bleek dat de eerste ongebruikelijke transacties in de zomer van 2012 plaatsvonden. Dit ging door tot oktober 2012. De verdachte kampt met psychische problemen. Hij werd voordat de zaak aan het licht kwam door mensen ingeschakeld voor financiële zaken. Zo ook door de stichting. Zij vertrouwde hem het beheer van de bankpassen met daarbij de pincodes toe. Hiermee pinde hij grote bedragen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

 

 

Print Friendly and PDF ^