CDA vraagt naar mogelijke fraude bij auto-import

Bij de import van auto's zou er flink gesjoemeld worden, waardoor de schatkist miljoenen misloopt. Wanneer komt staatssecretaris Snel (Financiën) met maatregelen?, wil Omtzigt (CDA) weten.

Het aantal geïmporteerde auto's is de laatste jaren flink gestegen, van een kleine 80.000 auto's in 2012 naar ruim 200.000 in 2017. Volgens RTL Nieuws wordt er bij die import flink gesjoemeld om belastingvoordeel te krijgen. Zo zouden er tijdelijk oude deuren in nieuwe auto's gezet worden om de te betalen belasting te drukken.

Gesjoemel met geïmporteerde auto's kost de Staat misschien wel honderden miljoenen, stelt Omtzigt. Wat gaat de staatssecretaris doen om deze praktijken te stoppen? En wanneer kan de Kamer maatregelen verwachten?

Er rijden inmiddels meer geïmporteerde auto's rond dan je op basis van het "natuurlijk handelsvolume" zou mogen verwachten, stelt Snel, die gesjoemel met schadeauto's onwenselijk vindt. Maar het is vrij complexe materie, onder meer vanwege Europese regels. De staatssecretaris gaat onderzoek doen en komt in het voorjaar met een brief over parallelimport.

Bron: Tweede Kamer

 

Print Friendly and PDF ^