Boete geëist voor explosie bij CP Kelco

Het Functioneel Parket heeft afgelopen vrijdag voor de rechtbank in Arnhem een boete van 110.000 euro geëist tegen het Nijmeegse bedrijf CP Kelco. De directeur van het bedrijf hoorde een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden tegen zich eisen. Op 11 juli 2009 was er een explosie bij CP Kelco, waarbij een medewerker om het leven is gekomen. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt het bedrijf en de directeur  ‘dood door schuld'. Volgens het OM was er gebrekkige naleving van de vergunning en een slechte veiligheidscultuur bij het bedrijf, waar gewerkt werd met gevaarlijke stoffen. "Het was wachten tot het mis ging" zei de officier op zitting.

Uit onderzoek door de Politie en Inspectie SZW (destijds:de Arbeidsinspectie) blijkt dat de explosie is ontstaan door een explosief mengsel van ethanoldampen en zuurstof in een kast rond een vacuümbandfilter. Bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen (BRZO bedrijven) hebben de plicht om alle voorzorgs- of beschermingsmaatregelen te treffen om risico's voor mens en milieu te beperken, dan wel de mogelijke gevolgen van deze risico's te beperken. Bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen, hebben extra zware verplichtingen ten aanzien van veiligheid en milieu. Een klein verzuim kan grote consequenties hebben. "Wanneer bij CP Kelco alle veiligheidsprocedures waren gevolgd, dan was het niet zo mis gegaan" zei de officier vandaag.

Bron: OM

Tegen de directeur van het bedrijf eiste het OM 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. "Hij had iets kunnen doen aan de slechte veiligheidscultuur of het overtreden van de vergunning, maar dat heeft hij niet gedaan." Zei de officier op zitting: "Bij een bedrijf waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen hoort veiligheid op nummer één te staan." Tegen het Bedrijf CP Kelco eist de officier 110.000 euro boete. De veiligheidskundige van het bedrijf was wel gedagvaard, maar de officier vroeg voor haar vrijspraak.

Print Friendly and PDF ^