Beslag voor 14 miljoen in onderzoek naar fraude met afval en mest

Het Openbaar Ministerie heeft afgelopen week voor in totaal 14.000.000 euro beslag gelegd bij drie bestuurders en bedrijven van een bio-vergistingsinstallatie in het noorden van de provincie Limburg. Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar vermoedelijke fraude met afval en mest door de bio-vergistingsinstallatie.

Er wordt sinds 2013 vermoedelijk drie keer zoveel afval en dierlijke mest verwerkt bij de installatie dan is toegestaan volgens de vergunning. Bij de verwerking van het afval en mest komen (bio-)gassen vrij, waaruit weer duurzame energie opgewekt kan worden. De doorzochte bedrijven kregen hiervoor miljoenen euro’s subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Indien het vergisten volgens de regels gebeurt, kan er een organische reststof overblijven die als mest kan worden gebruikt in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw. Het vermoeden is dat de installatie het niet volgens de regels verwerkte eindproduct als mest verkocht aan de land- en tuinbouw. Het OM heeft de installatie na de doorzoekingen stil gelegd, omdat het niet volgens de regels verwerkte restproduct schadelijke stoffen kan bevatten. Die wil je niet in de grond hebben waar vervolgens weer gewassen worden verbouwd.

Volgens (voorlopige) berekeningen in het financiële onderzoek zou de vergister door in strijd met de vergunning te handelen en te frauderen met subsidies, circa 14.000.000 euro hebben verdiend. Er is beslag gelegd op bankrekeningen en vorderingen van bedrijven en bestuurders. Daarnaast is beslag gelegd op drie woningen in Nederland van in totaal drie bestuurders van de vergister en op een villa in Spanje van één van de bestuurders. Het OM verdenkt hen van het leiding geven aan de strafbare gedragingen door het bedrijf. Het beslag is gelegd omdat misdaad niet mag lonen.

Bron: OM

 

 

Print Friendly and PDF ^