Belgische politieagent aangehouden wegens grootschalige energiefraude

Bij de federale gerechtelijke politie van Asse (België) loopt een groot onderzoek naar energiefraude. Centraal staat een werknemer van een distributienetleverancier die controles deed met betrekking tot fraude met energiemeters. Hij zou zijn uitgebreide kennis zelf hebben gebruikt voor de diefstal van gas en elektriciteit. De man is inmiddels aangehouden.

De verdachte man werkte als fraudeagent voor een distributienetleverancier. In die functie deed hij nazicht en vaststellingen op het terrein van fraude met gas- en elektriciteitsmeters. De man kreeg volgde opleidingen met betrekking tot het opsporen van diefstal van energie en werd nadien overgeplaatst naar het lab van de distributieleverancier. Daar moest hij onder andere frauduleuze meters onderzoeken.

De man bleek zijn kennis echter ook voor de verkeerde doeleinden aan te wenden. Op 16 mei jl. werd een huiszoeking gedaan in zijn woning en bij twee van zijn klanten in Wemmel. Op de drie adressen werd door de Belgische autoriteiten diefstal van energie en zegelverbreking vastgesteld.

In de woning van de verdachte werden bovendien verschillende gemanipuleerde elektriciteitsmeters teruggevonden. Agenten vonden in zijn auto ook verschillende verzegeltangen, honderden doorgeknipte en intacte verzegelingsloden, een alarmpistool en allerhande toebehoren die wijzen op het bestaan van een frauduleus zwart circuit dat door de man werd beheerd.

Verder onderzoek in samenwerking met alle distributienetleveranciers maakte duidelijk dat de fraude langere tijd aan de gang is. Er werd een zwarte boekhouding aangetroffen waarin de meterstanden van honderden klanten, zowel particulieren als bedrijven, strikt werd bijgehouden. Het onderzoek loopt nog.

Bron: Nieuwsblad.be

Print Friendly and PDF ^