Advocaat en cliënt veroordeeld voor het laten afleggen van een valse verklaring door een getuige

De rechtbank in Amsterdam heeft een advocaat en zijn cliënt veroordeeld voor het laten afleggen van een valse verklaring door een getuige.

De getuige zou in januari 2012 bij de rechter-commissaris in Amsterdam verklaren over een grote fraudezaak met aan- en verkoop van opties van ABN AMRO en de Rabobank. In deze fraudezaak zou zo'n 45 miljoen euro zijn weggesluisd. De getuige is onder druk gezet een valse verklaring af te leggen, stelt de rechtbank. Hij werd op een advocatenkantoor geïnstrueerd.

In november 2012 had het OM tegen vijf mannen celstraffen tot 35 maanden geëist voor onder meer beïnvloeden en gijzeling van de getuige. Van gijzeling zijn de vijf mannen vrijgesproken omdat de rechtbank dit niet bewezen acht.

Tegen de advocaat op wiens kantoor de getuige met medeweten van de advocaat werd geïnstrueerd, legde de rechtbank conform de eis van het OM een celstraf van 3 maanden  voorwaardelijk op en een werkstraf van 180 uur. Het OM veronderstelt dat deze veroordeling zware tuchtrechtelijke gevolgen zal hebben voor de advocaat.

De cliënt van de advocaat en verdachte in de fraudezaak, een 32-jarige man uit Nijkerk,  is veroordeeld tot negen maanden celstraf voor het beïnvloeden van de getuige. Van gijzeling is hij vrijgesproken. Een derde man is veroordeeld tot het aantal dagen dat hij in voorarrest heeft gezeten. De andere twee mannen zijn vrijgesproken van het beinvloeden en gijzeling van de getuige.

Het onderzoek naar de omvangrijke fraude is nog in onderzoek onder leiding van een officier van justitie van het Amsterdamse parket. Van de 45 miljoen is door snel ingrijpen van de banken 41 miljoen euro teruggehaald of geblokkeerd.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^