Aanhoudingen in verband met fraude Europese subsidies

Twee verdachten zijn op dinsdag 11 november aangehouden op verdenking van fraude met subsidiegelden verstrekt uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Het zou in totaal gaan om een fraudebedrag van ruim 7 miljoen euro. De Directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft een woning in Rotterdam en een woning in Renesse doorzocht en onder meer administratie meegenomen en beslag gelegd op banktegoeden, omdat misdaad niet mag lonen.

In het kader van het ESF-programma 2007-2013 is door de verdachten als tussenpersoon ESF-subsidie aangevraagd voor opleidingen voor mensen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Naar aanleiding van onregelmatigheden in de administratie, deed het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in september 2013 formeel aangifte. Onder gezag van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie startte de Inspectie SZW een strafrechtelijk en financieel onderzoek.

De aangehouden verdachten zijn beiden sinds jaren actief binnen verschillende ESF-subsidie programma’s. De vrouw heeft als directrice verschillende ondernemingen gehad. Via deze ondernemingen werden subsidieaanvragen ingediend en de financiële en projectadministratie beheerd. De verdachte man heeft als externe consultant diverse werkzaamheden voor deze ondernemingen verricht. De ondernemingen zijn inmiddels failliet. Beide personen worden verdacht van valsheid in geschrift en oplichting met ESF-gelden.

In een eerder stadium zijn twee medeverdachten aangehouden en gehoord als verdachten.

Bron: Rijksoverheid

Print Friendly and PDF ^