35 Verdachten voor rechter in ‘Kastanje’-zaak

Het Team Bovenregionale en Specialistische Taken van het Openbaar Ministerie brengt 35 verdachten voor de rechter in de ‘Kastanje'-zaak. De verdenkingen zijn onder andere het verkrijgen van hypotheken met valse werkgeversverklaringen en loonspecificaties. Met de verstrekte hypotheken werden huizen door heel Nederland aangekocht. In veel van deze huizen werd een hennepkwekerij begonnen. De verdachten (veelal Vietnamezen) wordt valsheid in geschrifte, het hebben van hennepkwekerijen, deelname aan een criminele organisatie en witwassen ten laste gelegd. Het ‘Kastanje' onderzoek ging van start naar aanleiding van het afbranden van een huis in Nieuw-Weeringe (Drenthe). In deze woning werd een hennepkwekerij aangetroffen. De hypotheekverstrekker heeft een onderzoek ingesteld en ontdekt dat de salarisbetalingen vlak voor de hypotheekaanvraag gestart zijn en 1 a 2 maanden nadat de hypotheek gevestigd is stoppen, terwijl de rente en aflossing wel door lopen. Bij controle van de werkgever blijken deze praktijken vaker voor te komen. Uiteindelijk  blijkt het om 35 verdachten te gaan, 9 van hen worden beschouwd als hoofdverdachten. De praktijken vonden met name plaats in Friesland, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Brabant.

Op maandag 1 oktober wordt om 10.00 uur in de rechtbank Assen begonnen met de behandeling van deze zaak. De behandeling van alle strafzaken zal in totaal bijna twee maanden duren. In oktober staan eerste de 9 hoofdverdachten terecht. In november de 24 andere verdachten. De uitspraken volgen waarschijnlijk in de eerste maanden van 2013.

De ‘Kastanje'-zaak is een zogeheten BR-NON zaak. Deze zaken worden bij het Openbaar Ministerie opgepakt door het Team Bovenregionale en Specialistische Taken.

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR-NON) houdt zich bezig met de bestrijding van regio-overschrijdende criminaliteitsvormen die maatschappelijk een behoorlijke impact hebben. Er is daarbij sprake van nauwe samenwerking tussen negen politieregio's en zeven arrondissementsparketten in het Noorden en Oosten van Nederland. De BR NON valt beheersmatig onder de politieregio IJsselland.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^