30 maanden gevangenisstraf geëist tegen voormalig directeur zorginstelling

Het Functioneel Parket heeft op 1 maart voor de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van 30 maanden geëist tegen de voormalig directeur van een thuiszorgorganisatie. Het Openbaar Ministerie(OM) verwijt de 73-jarige man fraude te hebben gepleegd met gelden die bestemd waren voor de thuiszorg.

De voormalig directeur van thuiszorgorganisatie TzGz heeft volgens het OM gedurende een aantal jaar veel meer zorguren gedeclareerd dan dat er daadwerkelijk gewerkt was. De thuiszorgorganisatie besteedde werkzaamheden uit aan onderaannemers die de door hen verrichtte werkzaamheden in uren declareerden bij TzGz. TzGz verzorgde vervolgens de financiële afwikkeling en verhoogde de gedeclareerde uren structureel op de productieoverzichten. Met het verkregen geld keerde de directeur zichzelf een extreem hoog salaris uit.

Ernst van de feiten

In totaal gaat het om 1,4 miljoen euro gemeenschapsgeld dat hij zich op deze wijze heeft toegeëigend. Geld dat bestemd was voor het bekostigen van zorg voor mensen die het nodig hebben. Ook heeft hij gedurende een aantal jaar valsheid in geschrift gepleegd en gelden witgewassen. ‘Deze meneer heeft schaamteloos misbruik gemaakt van het vertrouwen dat de zorgaanbieder in hem als zorgverlener had.” aldus de officier.

Eis

Tegen de verdachte eiste de officier van justitie vandaag 30 maanden gevangenisstraf.  Met de strafeis houdt de officier van justitie onder andere rekening met de lange periode en het structurele karakter van de oplichting, alsmede met de proceshouding van de verdachte.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^