Column: Richtlijn 2016/343 betreffende de onschuldpresumptie: een einde aan publieke verwijzingen naar schuld van verdachten door het Openbaar Ministerie?

Door Jakoline Winkels (Stibbe)

Op 2 mei jl. schreef Monique van der Linden een column waarin zij pleitte voor terughoudendheid bij berichtgeving in de media over lopende strafzaken door 'onafhankelijke' deskundigen (link). In deze column bespreek ik het publicatiebeleid van het Openbaar Ministerie bij transacties aan de hand van de Europese Richtlijn 2016/343 betreffende de onschuldpresumptie. In deze Richtlijn is de Europese rechtspraak over publieke verwijzingen naar schuld van verdachten door overheidsinstanties gecodificeerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: fraudeonderzoeken door zorgverzekeraars

Door Merel Pontier (Medewerker Bijzonder Onderzoek bij DSW Zorgverzekeraar)

De periode na de zomervakantie is een drukke periode voor zorgverzekeraars. Verzekerden zijn op vakantie geweest en declareren bij terugkomst ondermeer medische behandelingen welke zij hebben moeten ondergaan tijdens hun vakantie in het buitenland. Verzekeraars lopen er geregeld tegenaan dat achteraf blijkt dat zo’n behandeling helemaal niet heeft plaatsgevonden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: De eenvoudige kasopstelling - hoe zit het ook alweer met de motivering van de rechter?

Door Melissa Slaghekke & Alexandra Emsbroek (Cleerdin & Hamer Advocaten)

Op 5 september jl. casseerde de Hoge Raad in een ontnemingszaak, waarin het wederrechtelijk verkregen veroordeel ex art. 36e Sr was vastgesteld aan de hand van een eenvoudige kasopstelling. Het arrest van het Hof vertoonde een motiveringsgebrek. Deze uitspraak geeft aanleiding nader in te zoomen op de motiveringseisen ten aanzien van het gebruik van de eenvoudige kasopstelling als berekeningsmethode voor het wederrechtelijk verkregen voordeel.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Een nieuw handhavingstekort

Door Arnt Mein (Lector Legal Management, Hogeschool van Amsterdam)

De Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW uit 2013, ook wel genoemd de Fraudewet, moest een einde maken aan notoire fraude in de sociale zekerheid. Organisaties als het UWV, de Sociale Verzekeringsbank en gemeenten werden verplicht voortaan hoge boetes op te leggen om ‘doelbewuste en calculerende fraudeurs’ af te schrikken. Deze boete kwam nog eens bovenop de verplichting om het ‘gefraudeerde’ bedrag terug te betalen. Immers, fraude mocht niet lonen en het vroegere sanctiestelsel zou onvoldoende afschrikkend werken, aldus de toelichting bij de wet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Fipronil & de beginselplicht tot handhaving en stilzitten

Door Suzanne Brinkman (NeXT advocaten)

We weten dus dat de NVWA op z'n zachts gezegd een sterk vermoeden had dat er in kippenstallen fipronil werd gebruikt ter bestrijding van luizen. Zelf noemt de NVWA het 'een beeld van mogelijke illegale praktijken'. We weten ook dat er tot aan medio juni 2017 geen controles hebben plaatsgevonden en er al helemaal niet handhavend is opgetreden tegen het gebruik van fipronil in kippenstallen. Hoe verhoudt deze gang van zaken zich tot de beginselplicht tot handhaving?

Read More
Print Friendly and PDF ^