Bestuurlijke boetes voor medeplegen in het bestuursrecht

Niet alleen in het strafrecht maar ook in het bestuursrecht kunnen medeplegers, naast plegers, worden geconfronteerd met een bestuurlijke boete. Een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 29 augustus 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:2845) is daarvan een goed voorbeeld. Net als in het strafrecht geldt in het bestuursrecht dat voor medeplegen een bewuste en nauwe samenwerking vereist is van de overtreders.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wat is de rangorde van handhavingsgrondslagen?

​Wanneer iemand verzoekt om handhaving, dient het bevoegd gezag vast te stellen of er sprake is van een overtreding. Wat te doen in de situatie dat meerdere bepalingen een grondslag bieden voor handhavend optreden? Bestaat er in dat geval een rangorde in de handhavingsgrondslagen waarop het bevoegd gezag zijn handhavingsactie kan baseren? En wat staat het bevoegd gezag te doen wanneer op een later moment aan de gekozen handhavingsgrondslag wordt voldaan?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Strafrechtelijke gegevens in het bestuursrecht

Een burgemeester ontvangt van de politie het signaal dat prostituees in een vergunde seksinrichting gedwongen (onveilige) seks moeten aanbieden. Een vertrouwenspersoon van de GGD heeft dit verklaard. Anonieme berichten op internetfora bevestigen dit. Echter, de betreffende prostituees wensen geen verklaring af te leggen. De beveiliging van de seksinrichting is namelijk in handen van (leden van) de plaatselijke Outlaw Motorcycle Gang (OMG).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Van sancties naar schadeclaims?

Natuurlijke personen kunnen nu ruim tien jaar, sinds 1 oktober 2007, door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een boete opgelegd krijgen voor betrokkenheid bij overtredingen van de Mededingingswet. Het tienjarige jubileum van deze bevoegdheid van de ACM vormt een goede aanleiding de balans op te maken van de handhaving van het mededingingsrecht bij inbreuken door natuurlijke personen. In dit artikel wordt niet alleen een analyse gemaakt van de huidige boetetoemeting aan natuurlijke personen door de ACM.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Doorzoekingen in onderzoek naar subsidiefraude in de veehouderij

Rechercheurs van de Inlichtingen en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) hebben op maandag 29 oktober vier woningen en drie bedrijfslocaties in Oost-Brabant doorzocht in een onderzoek naar subsidiefraude in de veehouderij. Bij de doorzoekingen is onder meer administratie in beslag genomen. Ook is er conservatoir beslag gelegd op bankrekeningen en onroerend goed. Het onderzoek richt zich op 6 verdachten. Een verdachte is aangehouden.

Read More
Print Friendly and PDF ^