Zeven jaar cel geëist in hoger beroep vastgoedfraude zaak Klimop

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen de hoofdverdachte Van V. in de vastgoedfraude zaak Klimop. Het OM wil ook dat Van V. na het eindarrest weer in voorlopige hechtenis wordt genomen.

Het OM verwijt Van V. dat hij de spil was in een criminele organisatie die erop uit was om zichzelf te verrijken met het geld van anderen: "In georganiseerd verband zijn tientallen miljoenen euro's geroofd van Bouwfonds en Phillips pensioenfonds. Een jarenlange fraude die in de Nederlandse rechtspraak zijn gelijke niet kent." De AG sprak over de ‘fraude-achtbaan van Van V.'

Diefstal

Van V. zat als directeur van de commerciële vastgoedtak van Bouwfonds in een strategische positie. Hij maakte voor de fraude volgens het OM misbruik van die positie en spande anderen voor zijn kar. De anderen zijn vanzelfsprekend zèlf verantwoordelijk voor de door hen gepleegde misdrijven, maar het OM rekent het Van V. aan, dat hij hen over de streep trok door (de belofte van) een zak met geld: "Uit het strafdossier blijkt, dat kunstmatige (valse) ophoging van de ontwikkelkosten van bouwprojecten zeer regelmatig plaatsvond en dat de ‘luchtbel' aan geld, die dat opleverde, naar Van V. en zijn medeverdachten ging. Dat wisten ze, dat was afgesproken. ‘Voor wat, hoort wat', namelijk. Het ‘ook rijk willen worden' lijkt de basis van de criminele samenwerkings- verbanden, die Van V. had met vele anderen." Dat vindt het OM ernstig: "De jarenlange fraude heeft de maatschappelijke ordening ernstig verstoord en het economisch verkeer ondermijnd," aldus de AG. Zij laakte het op zitting dat verdachte nooit enig inzicht heeft gegeven in de strafwaardigheid van zijn handelen: "Op zitting sprak Van V. over ‘zijn businessmodel.' Hij houdt vol dat hij toestemming had om geld weg te laten sluizen naar zichzelf. In gewoon Hollands gezegd is dat diefstal." Bouwfonds, Philips Pensioenfonds en hun aandeelhouders en pensioengerechtigden zijn hier volgens het OM de dupe van geworden.

Vast na eindarrest

De advocaat-generaal vindt een gevangenisstraf van zeven jaar passend. Het OM eist daarnaast dat Van V. na het eindarrest door het Hof meteen wordt vast gezet: "Het gaat om strafbare gedragingen die de maatschappij ernstig hebben geschokt. Wanneer verdachte zijn verdere berechting in vrijheid mag afwachten, wekt dit het beeld van onaantastbaarheid en daarnaast kan dit voeding geven aan het idee dat verdachten van witteboordencriminaliteit een bijzondere positie genieten, terwijl dit niet zo is."

Klimop in Hoger Beroep

De zaak tegen van V. is de eerste zaak in hoger beroep waarin het Ressortsparket de strafeis heeft uitgesproken. In de zaken van de andere verdachten in hoger beroep zullen de komende maanden de strafeisen worden uitgesproken. Het Hof heeft aangegeven, dat - zoals de planning er nu uitziet- alle zaken zullen worden gesloten op 16 februari 2015. Daarna zal het Hof in alle zaken tegelijk uitspraak doen.

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot vier jaar gevangenisstraf na een eis van de officier van justitie van zeven jaar. De verdachte en het OM stelden hoger beroep in. Van V. is na schorsing van zijn voorlopige hechtenis in april 2008 op vrije voeten.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^