Weekers pakt fraude buitenlandse kentekens aan

Staatssecretaris Weekers van Financiën gaat een einde maken aan de onwenselijke situatie dat voor auto’s met een buitenlands kenteken geen Motorrijtuigenbelasting (MRB) wordt betaald. Dat heeft hij aan de Tweede Kamer laten weten.

Frans Weekers: "De situatie is niet alleen onwenselijk omdat Nederland zo belastinginkomsten misloopt, maar ook omdat mensen die wel netjes hun belasting betalen hier uiteindelijk de dupe van worden. Deze vorm van fraude zal daarom stevig worden aangepakt. Ik wil toe naar een situatie waarin alle auto-eigenaren die langere tijd in Nederland wonen en werken in beginsel motorrijtuigenbelasting en belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) betalen."

Om dat te bereiken neemt Weekers een aantal maatregelen. Via onder meer verkeerscontroles, wijkacties en toepassing van automatische nummerplaatherkenning worden fraudeurs opgespoord. Nieuwe wet- en regelgeving moet leiden tot snellere naheffing van deze personen. Daarnaast krijgt de Belastingdienst meer wettelijke mogelijkheden om effectiever te kunnen handhaven. Het budget hiervoor wordt verdubbeld tot 1,6 miljoen Euro.

Daarnaast zullen arbeidsmigranten via gerichte voorlichting actief worden gewezen op vrijwillige registratie en wordt wanbetalers duidelijk gemaakt dat zij op een harde aanpak kunnen rekenen.

Bron: Rijksoverheid

Print Friendly and PDF ^