'Wat is er mis met belasting ontwijken?'

Neem een zonnig land (liefst een eiland), zorg voor een laag belastingtarief en je hebt alle ingrediënten voor een belastingparadijs. Wie de toptarieven in zijn eigen land meer dan beu is, vestigt zijn bedrijf op zo’n belastingparadijs en wordt bijna slapend rijk.

Allemaal legaal, het gaat immers om belasting ontwijken, en toch ligt half Europa wakker van dergelijke constructies. Het gaat zelfs zover dat belastingconstructies van multinationals en vermogende mensen op de agenda van de Europese Unie, de OESO en de G10 staan.

Gemakshalve gaat men eraan voorbij dat bijvoorbeeld Starbucks in het Verenigd Koninkrijk voorziet in enorme werkgelegenheid en daarmee ook de Staatskas spekt door het betalen van loonbelasting en sociale verzekeringspremies. Om nog maar niet te spreken van de omzetbelasting.

Arjan Thomassen (belastingadviseur bij FSV Adviseurs Eindhoven BV en universitair docent Belastingrecht aan de Maastricht University) stelt dan ook voor belastingontwijkende multinationals hun gang te laten gaan en de (Europese) pijlen te richten op de Uli Hoenessen van deze tijd, de belastingontduikers.

Lees de volledige column van Thomassen op NUzakelijk.nl:

Print Friendly and PDF ^