Vormfout OM leidt tot vrijspraak in omvangrijke drugszaak

Door een vormfout van het Openbaar Ministerie heeft het gerechtshof vandaag 6 mannen vrijgesproken van de invoer van ruim 1600 kilo cocaïne in een partij koffie uit Costa Rica. Door toedoen van justitie is het kernbewijs in deze zaak, monsters van de aangetroffen stof, voortijdig vernietigd. Het onderzoeksrapport waaruit blijkt dat het om cocaïne gaat, kan daardoor niet worden getoetst. Hierdoor kunnen de verdachten geen eerlijk proces meer krijgen en moeten zij volgens het hof worden vrijgesproken.

Contra-expertise niet mogelijk

Toen de verdediging tijdens een zitting van de rechtbank vroeg om een tegenonderzoek naar het materiaal dat in de koffie was aangetroffen, de vermeende cocaïne, bleek dat dit niet meer mogelijk was. Het onderzoeksteam van de politie had na onderzoek een deel van de monsters vernietigd en de rest is kwijtgeraakt. De rechtbank heeft in 2009 besloten geen rechtsgevolgen aan deze fout te verbinden, het hof doet dit wel.

Vrijspraak door gebrek aan bewijs

Doordat de vermeende cocaïnemonsters niet meer voorhanden zijn, kan niet onomstotelijk worden vastgesteld of er sprake is van cocaïne. Dit leidt ertoe dat de verdachten bij gebrek aan bewijs worden vrijgesproken.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde 3 verdachten op 4 december 2009 tot langdurige celstraffen. De veroordeelde verdachten gingen in hoger beroep. De rechtbank sprak de 3 andere verdachten vrij. In deze zaken stelde het OM hoger beroep in.

Bron: de Rechtspraak

Print Friendly and PDF ^