Verplichte behandeling geëist tegen Marktplaatsoplichter

De officier van justitie eiste tijdens de zitting van de Noordelijke Fraudekamer in Groningen tegen een 28-jarige man uit Assen 22 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk en een verplichte klinische behandeling voor de duur van een jaar in een FPK. Hij wordt ervan verdachte via marktplaats vele mensen te hebben opgelicht. De politie in heel Nederland ontving vanaf begin 2013 honderden aangiftes van oplichting via Marktplaats. De gedupeerden reageerden op advertenties op Marktplaats waarin kaartjes werden aangeboden voor diverse dance-events, zoals Misteryland, Dancevalley en Pussy Lounge. Nadat zij het geld hadden overgemaakt naar het opgegeven rekeningnummer, bleken de tickets niet toegestuurd te worden.

Samen met het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) werd onderzoek gedaan naar verbanden tussen al deze aangiftes en kwam de verdachte in beeld. Op 24 mei 2015 is verdachten aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Naast de hoofdverdachte heeft politie ook vele zogenoemde katvangers in beeld gekregen. Deze katvangers geven hun bankrekeningnummer en bankpas af aan de verdachte. Gedupeerden maken het afgesproken bedrag over op de bankrekening van de katvanger waarna het direct van die rekening wordt afgehaald (gepind). Voor deze medewerking ontvangt de katvanger een kleine bijdrage. Een groot deel van de katvangers zal in een later stadium voor de rechterverschijnen.

In twintig gevallen achtte de officier de aangifte bewijsbaar en deze staan op de tenlastelegging met als totaal benadelingbedrag 2.400 euro. De helft van deze gedupeerden heeft een schadeclaim ingediend.

Het OM is van oordeel dat naast de twintig feiten ook te bewijzen is dat de verdachte een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de criminele organisatie die zich bezig hield met het plaatsen van advertenties tot aan het ronselen van mensen voor hun bankpas.

Het onderzoek naar alle bankrekeningnummers, de camerabeelden van de pintransacties en de verhoren van mogelijke katvangers was intensief en tijdrovend.

Het belang van het doen van aangifte van marktplaatsfraude is echter wel duidelijk geworden. Doordat er zoveel aangiftes bekend waren, was het mogelijk om het patroon helder te krijgen en zo uiteindelijk bij de verdachte uit te komen.

De rechtbank heeft de behandeling vandaag aangehouden tot 15 april. Dan sluit de rechtbank de zitting en doet twee weken later uitspraak.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^