Verdachten van oplichting provider voor de rechter

Drie verdachten van oplichting van een provider stonden op 7 april voor de rechtbank in Almelo. Tegen de hoofdverdachte, een 29-jarige man uit Almelo, heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland een werkstraf van 170 uur en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Hij zou door het gebruiken van valse klantgegevens 15 telefoons hebben verkregen bij een provider.

Door gebruik te maken  van persoonsgegevens van derden bestelde hij via het callcenter van de provider de nieuwste  mobiele telefoons. Hij deed zich voor als bestaande klant en sloot een abonnementsverlenging af. Hiermee had hij recht op een nieuwe telefoon. Het nieuwe toestel liet hij bezorgen op het adres van een medeverdachte die voor de ontvangst van het toestel een geldbedrag kreeg. De man heeft dit in totaal 20 keer geprobeerd. 15 toestellen zijn er daadwerkelijk geleverd. Een vrouwelijke medeverdachte heeft hij ingezet om te bellen als de bestaande klant een vrouw was. De schade voor de provider was ruim 9.000 euro.

De officier van justitie vindt dat het consumenten vertrouwen aangetast wordt door deze vorm van oplichting. Bestaande klanten worden gedupeerd, omdat zij geen nieuwe telefoon meer kunnen krijgen en ze vast zitten aan de door verdachte afgesloten verlenging van het abonnement. Ook de schade voor de provider is aanzienlijk. Los van het schadebedrag, heeft het ook invloed op de procedure voor het afsluiten van abonnementen.

Tegen de hoofdverdachte eiste de officier 170 werkstraf en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. Tegen de 31-jarige mannelijke medeverdachte uit Almelo heeft hij 80 uur werkstraf geëist, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en tegen de 34-jarige vrouw uit Almelo 30 uur assertiviteitstraining en 60 uur werkstraf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De rechtbank Overijssel, locatie Almelo, doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^