Van Leeuwen Papier- en Metaalhandel krijgt boete voor verwijderen asbest

Het bedrijf Van Leeuwen Papier- en Metaalhandel BV uit Katwijk heeft van de Inspectie SZW een boete gekregen van € 42.300,-. Het bedrijf heeft in oktober vorig jaar in Noordwijk op onjuiste wijze asbesthoudende materialen verwijderd uit oude tramstellen. Bovendien was het bedrijf niet in het bezit van het certificaat om asbest te mogen verwijderen. De medewerkers zijn mogelijk blootgesteld aan asbestvezels. De Inspectie SZW constateert dat twee werknemers van het bedrijf uit oude tramstellen wand- en plafondbeplating aan het verwijderen zijn waar achter los asbesthoudend materiaal zit. Het werk wordt door de Inspectie direct stilgelegd. De opdrachtgever voor de sloop heeft het bedrijf Van Leeuwen Papier- en Metaalhandel BV bij het verlenen van de opdracht op de hoogte gebracht dat in de trams asbesthoudende toepassingen aanwezig zijn.

Er is een reeks van overtredingen begaan en er is een asbestbesmetting veroorzaakt. Het bedrijf krijgt voor de overtredingen in totaal een boete van € 42.300,-. Het bedrijf heeft ook een waarschuwing ontvangen dat bij herhaling van eenzelfde of soortgelijke overtreding kan worden besloten de werkzaamheden van het bedrijf gedurende langere tijd (enkele maanden) te staken.

Voor de Inspectie SZW is de aanpak van misstanden in de asbestsector een van de speerpunten. Daarom is een speciaal team geformeerd met inspecteurs, die zijn vrijgemaakt voor de aanpak van misstanden.

Bron: Inspectie SZW

 

Print Friendly and PDF ^