Tweetal langer vast op verdenking van witwassen door malafide autohandel

In een lopend witwasonderzoek zijn op maandag 27 november vijf mannelijke verdachten aangehouden in de omgeving van Hoogeveen en vandaag kwam daar de aanhouding van een zesde verdachte bij, een 51-jarige vrouw uit die plaats. Twee van de mannen blijven 14 dagen langer vast. De bewaring van een derde is afgewezen. Dat heeft de rechter-commissaris (rc) in Zwolle zojuist bevolen. Ze worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie die middels malafide autohandel witwassen, valsheid in geschrift, identiteitsfraude en belastingontduiking tot oogmerk heeft.

De drie voorgeleide mannen zijn 28, 38 en 48 jaar oud afkomstig uit Libanon, De Wolden en Hoogeveen. De rc wees de bewaring van de 38-jarige man uit De Wolden af.

De twee andere maandag aangehouden mannen worden niet voorgeleid bij de rc, maar blijven wel verdachten in het strafrechtelijk onderzoek.

Onderzoek

Maandag heeft de politie een autoverkoopbedrijf in Hoogeveen en twee woningen in de omgeving van Hoogeveen doorzocht. Dat gebeurde door een onderzoeksteam van de Landelijke Recherche dat financieel-economische criminaliteit bestrijdt, in een lopend onderzoek onder gezag van de officier van justitie van het Landelijk Parket. Het vermoeden is dat dit bedrijf in de periode tussen eind 2012 en heden voor meer dan 40.000.000 euro aan export-auto’s verkocht tegen contante betaling. Deze auto’s zijn veelal verkocht aan Libanezen woonachtig in Berlijn.

Voertuigen, vuurwapens en 500.000 euro

Er is maandag beslag gelegd op 22 panden, 161 voertuigen, 6 motoren, 1 boot, 3 vuurwapens, enkele doosjes met verschillende typen patronen, 1 stroomstootwapen, 1 gaspistool, boksbeugel, 2 busjes pepperspray en 4 horloges. Ook is beslag gelegd op 100.000 euro contant geld in diverse coupures en (de saldi van) 15 bankrekeningen. Eerder werd al beslag gelegd op 400.000 euro in contanten.

Tijdens de doorzoeking van het bedrijfspand kwam tussen de middag een Audi het terrein op. Op basis van bij de politie bekende informatie over het voertuig en de bestuurder, de 28 jarige man, rees een vermoeden van betrokkenheid bij witwassen. De Audi werd hierom doorzocht ter in beslagname. De aanwezige geldhond begon flink te blaffen toen hij de sporttas en de twee voorstoelen in de auto besnuffelde. In de tas bleek een geldbedrag te zitten van 24.910 euro en daarnaast diverse kentekenbewijzen van contant aangekochte auto’s. De bestuurder werd op heterdaad aangehouden en de auto is in beslaggenomen. Naar aanleiding van het aantreffen van de kentekenbewijzen werden nog 8 extra auto’s inbeslaggenomen.

 

Verkoop in export-auto’s in contanten

De politie en het Landelijk Parket, ondersteund door btw-specialisten van de FIOD en de Belastingdienst, zien de laatste tijd een nieuw fenomeen dat zij aanpakken en bestrijden: De verkoop van export-auto’s met betalingen in contant geld. Malafide autohandelaren kopen tweedehands lease auto’s in bulk op, maar dragen nergens btw af over die voertuigen. Dat doen ze door gebruik te maken van nep facturen en zogenoemde plof bedrijven. Dit ontduiken van de omzetbelasting in Nederland of een andere lidstaat van de Europese Unie is een fiscaal misdrijf.

Ook is door onderzoek door de opsporingsinstanties, in samenwerking met de FIU, zicht verkregen op een geldstroom van zo’n 150 miljoen euro contant geld, dat gerelateerd kan worden aan handel van export-auto’s via Nederlandse autoverkoopbedrijven tussen 2012 en 2016. Vermoed wordt dat dit slechts het topje van de ijsberg is en nader onderzoek hogere aantallen zal blootleggen.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^