Tot 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist voor sociale zekerheidsfraude

Het Functioneel Parket heeft voor de rechtbank Utrecht tot 7 maanden onvoorwaardelijk gevangenisstraf geëist tegen 5 verdachten van sociale zekerheidsfraude. Het betreft 5 afzonderlijke zaken. Het Openbaar Ministerie verwijt de verdachten dat zij de overheid bewust onjuist of niet geïnformeerd hebben over wijzigingen in hun omstandigheden. Daardoor hebben zij meer geld ontvangen dan waar zij recht op hadden.

De verdachten die zich vandaag voor de rechter moesten verantwoorden hebben dat volgens de officier van justitie bewust gedaan. Twee van hen hebben jarenlang niet aan de SVB doorgegeven dat zij een partner hadden. Daardoor hebben zij jarenlang een weduwe-uitkering ontvangen. Een derde verdachte heeft niet doorgegeven over vermogen te beschikken in het buitenland. Dat is een relevant gegeven dat moet worden doorgegeven aan een uitkeringsinstantie. Twee andere verdachten genoten inkomsten en waren in staat te werken terwijl zij een uitkering van het UWV ontvingen omdat zij arbeidsongeschikt waren.

Het gaat in alle vijf de gevallen om forse bedragen aan sociale voorzieningen en werknemersverzekeringen die onterecht zijn toegekend en uitbetaald aan verdachten.

Het openbaar ministerie is van oordeel dat het om ernstige feiten gaat. Een strafeis van 240 uur werkstraf voor de eerste verdachte, 50.000 euro boete voor de tweede verdachte, 240 uur werkstraf voor de derde verdachte, 7 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de vierde verdachte en 120 uur werkstraf voor de vijfde verdacht is dan ook op zijn plaats. Daarnaast zal het terug te vorderen bedrag gedeeltelijk worden verrekend met een uitkering.

Bron: OM

 

Print Friendly and PDF ^