Tot 4 jaar gevangenisstraf geëist voor grootschalige belegginsfraude

Het Functioneel Parket heeft vandaag gevangenisstraffen tot 4 jaar geëist tegen zes verdachten die beleggers hebben oplicht met investeringen in de Vastgoed Solide Maatschappij (VSM). De officier van justitie eiste de hoogste straf in deze zaak tegen een 46-jarige man die gezien wordt als initiatiefnemer van deze fraude.

VSM heeft tussen 2005 en eind 2010 ruim 27 miljoen euro opgehaald bij 581 beleggers. Dat gebeurde met de uitgifte van obligaties. Het geld zou worden geïnvesteerd in Nederlands Vastgoed en zou beleggers maandelijks een rente opleveren van 4,5 tot 9 procent. In werkelijkheid is ongeveer 12 miljoen euro van dit geld verduisterd. "Verdachten beloonden zichzelf riant en sluisden via een ondoorzichtig netwerk van bv's geld naar zichzelf door" aldus de officier van justitie.

VSM presenteerde zich als een bonafide bedrijf, beleggers werden benaderd met professionele prospectussen en brochures. Daarin werden mooie rendementen beloofd maar 43% van al het ingelegde geld is aan andere doeleinden besteed.

De 46-jarige verdachte was commercieel directeur en heeft het meeste geprofiteerd van deze fraude. Verdachte is eerder veroordeeld voor beleggingsfraude en heeft ook nu weer geld van de beleggers over de balk gesmeten. De officier heeft 4 jaar gevangenisstraf geëist en heeft ook de tenuitvoerlegging gevorderd van de eerder voorwaardelijk opgelegde gevan- genisstraf van 3 maanden.  Tegen twee verdachten van 48 en 43 jaar is 2 jaar gevangenisstraf geëist. Beiden zijn zeer betrokken geweest bij de opzet van de beleggingsconstructie, de prospectus en het misleiden van de boekhouding.  Een 42-jarige verdachte hoorde een eis van 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tegen zich eisen. Deze verdachte kwam op het laatst aan boord en heeft met schimmige facturen het laatste  geld uit VSM weggesluisd. Tegen een 58 en 49 jarige ver- dachten zijn werkstraffen van 240 en 120 uur en voorwaardelijke ge- vangenisstraffen van 6 en 4 maanden geëist voor betrokkenheid bij deze fraude.

Op 17 oktober 2014 zal uitspraak worden gedaan.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^