Omstreden ‘genezeres’ weer voor de rechter

Een 58-jarige vrouw uit Kockengen moet weer voor de rechter verschijnen omdat ze opnieuw verdacht wordt van betrokkenheid bij een behandeling met ibogaïne met dodelijke afloop. De 'genezeres' behandelde jarenlang drugsverslaafden met dit omstreden afkickmiddel.

Twee jaar geleden is de vrouw in hoger beroep veroordeeld tot 141 dagen gevangenisstraf en een maand voorwaardelijk voor onder meer het in hulpeloze toestand achterlaten van mensen die ze behandelde en overtreding van de Geneesmiddelenwet en de Opiumwet. Een Zwitser die bij de vrouw was behandeld en daarna naar een hotel was gebracht, liep verward de A2 op en werd doodgereden door een vrachtwagen. Een Belg werd kreupel en bijna blind na een hartaanval en een hulpzoekende brak van alles bij een sprong van een parkeerdek op Schiphol, in de veronderstelling dat hij kon vliegen.

De veroordeling uit 2015 weerhield de vrouw er echter niet van om haar praktijk weer op te pakken, opnieuw met een dodelijk incident tot gevolg. Begin dit jaar behandelde ze een Zweedse vrouw van 49 met ibogaïne, maar ze verzweeg dat dit middel levensbedreigende bijwerkingen heeft. De vrouw overleed vervolgens door die behandeling.

Ibogaïne is een stof uit de plant iboga. In het verleden is in Nederland een proef met de stof gedaan voor behandeling van heroïneverslaafden.

Bron: Medisch Contact

 

Print Friendly and PDF ^