OM vordert in hoger beroep eigen ontvankelijkheid in zaak internetpiraterij

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft gisteren in hoger beroep de ontvankelijkheid van het OM gevorderd in een zaak tegen een nu 23-jarige man uit Rotterdam die verdacht wordt van internetpiraterij. Bij internetpiraterij gaat het om het illegaal aanbieden en verspreiden van beschermd materiaal.

In de visie van het OM heeft verdachte een kleine 5000 boeken als ePub-bestand via http://www.thepiratebay.se/ op internet geplaatst. Deze site faciliteert het schenden van auteursrechten door aan miljoenen gebruikers bestanden aan te bieden.

De rechtbank verklaarde het OM niet-ontvankelijk in de vervolging omdat volgens de Aanwijzing intellectuele eigendomsfraude van het OM in een dergelijk geval civielrechtelijk moet worden opgetreden. De rechtbank vond dat dat in deze zaak aan de orde had moeten zijn.

De advocaat-generaal vindt dat in deze zaak civielrechtelijke handhaving niet aan de orde is. ‘Verdachte heeft na te zijn aangesproken de bestanden weer verwijderd. Er valt weinig civielrechtelijk te handhaven en schadevergoeding te vragen want van een kale kip, een student van inmiddels 23, valt niet veel te plukken. Terug te draaien valt het niet, de schade is aangericht, want de boeken zwermen onbeschermd over het internet", aldus de advocaat-generaal op de zitting. Het OM vindt dan ook dat een redelijke afweging van belangen met zich mee brengt dat in deze zaak een strafrechtelijk ingrijpen aangewezen is. "Een signaal dat dergelijk handelen strafrechtelijke gevolgen kan hebben voor de overtreder', aldus het OM.

Uitspraak (naar verwachting) over twee weken. Als het hof het OM wel ontvankelijk in de vervolging vindt, gaat de zaak terug naar de rechtbank om daar inhoudelijk te worden afgedaan.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^