OM eist veelal hogere straffen in hoger beroep op themazitting kinderopvangtoeslagfraude

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep veelal hogere (werk)straffen geëist (dan door de rechtbank opgelegd) in zaken op een themazitting waarbij het gaat om fraude met kinderopvangtoeslag. Alle verdachten vroegen kinderopvangtoeslag aan terwijl ze daar geen recht op hadden. De totale schade door de fraude wordt geschat op ongeveer € 8.3 miljoen. De totale schade voor de Belastingdienst in de zaken die vandaag aan de orde waren bedraagt ruim € 210.000,--. Verwacht wordt dat er nog meer themazittingen met dit soort fraudezaken zullen volgen.

Tot halverwege 2012 konden mensen met terugwerkende kracht kinderopvang-toeslag vragen voor het voorgaande jaar. De Belastingdienst keerde dan ineens een groot bedrag uit van rond de € 10.000,--. De verdachten hadden geen recht op de toeslag omdat ze hun kinderen niet in de kinderopvang hadden ondergebracht. Toch inden ze het bedrag, waarvan ze meestal een deel (rond 30%) moesten afstaan aan de organisatie die hen op het idee had gebracht. Deze organisatie zocht mensen met kleine kinderen die daardoor een aanvraag konden doen. De mensen van de organisatie hielpen vervolgens met het invullen van de formulieren of deden de aanvraag (met DigiD) voor hen. Vandaag stonden geen leden van de organisatie terecht, maar enkele van de ongeveer 300 mensen die van die organisatie profiteerden en daar vaak vele tienduizenden euro's beter van werden. Het geld werd altijd snel opgemaakt, zodat het terugbetalen aan de Belastingdienst veel tijd gaat kosten.

Met deze themazitting wil het OM aandacht vragen voor het onderwerp ‘kinderopvangtoeslagfraude'. Op deze zitting ging het om 8 verdachten die in hoger beroep terecht moesten staan. Vijf zaken werden vandaag afgedaan, drie zaken werden aangehouden.

De advocaat-generaal eiste in het algemeen hogere (werk)straffen dan die door de rechtbank werden opgelegd. "In de visie van het OM is sprake van brutale oplichting van de Belastingdienst. De Belastingdienst die, juist bij de toeslagen, probeert de mensen tegemoet te komen door eerst, na globale controle, uit te keren en pas daarna nader te controleren opdat mensen niet ernstig in financiële problemen raken. Van dit vertrouwen en deze generositeit is door de verdachten van vandaag misbruik gemaakt", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

  • Tegen een 43-jarige vrouw uit Amsterdam eiste het OM 140 uur werkstraf waar de rechtbank 75 uur oplegde.
  • Tegen een 36-jarige vrouw uit Amsterdam eiste het OM 160 uur werkstraf waar de rechtbank 75 uur oplegde.
  • Tegen een 46-jarige man uit Amsterdam eiste het OM 200 uur werkstraf waar de rechtbank 3 maanden gevangenisstraf oplegde.
  • Tegen een 32-jarige vrouw uit Amsterdam eiste het OM 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf waar de rechtbank 150 uur en een maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf oplegde.
  • Tegen een 41-jarige vrouw uit Rotterdam vorderde het OM vrijspraak. Deze vrouw werd in de visie van het OM gebruikt door een andere verdachte, die in het onderzoek ook is vervolgd.

Uitspraak in alle zaken over twee weken.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^