OM eist in hoger beroep 40 maanden celstraf in zaak miljoenfraude Delta Lloyd

De advocaat-generaal heeft gisteren in hoger beroep 40 maanden gevangenisstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk geëist tegen de hoofdverdachte van een miljoenenfraude bij Delta Lloyd Vastgoed. Tegen twee andere verdachten eiste het OM respectievelijk 240 uur werkstraf, 10 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en een geldboete van € 50.000 én 240 werkstraf en 4 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk. Delta Lloyd werd door de fraude voor miljoenen euro's benadeeld. Centraal in de strafzaak van de hoofdverdachte, voormalig technisch manager van Delta Lloyd, staan 61 facturen afkomstig van  zeven aannemersbedrijven. Deze bedrijven hebben bij Delta Lloyd  de facturen ingediend in verband met verricht werk aan panden van Delta Lloyd dan wel aan panden van derden in opdracht van Delta Lloyd, terwijl de verdenking eruit bestaat dat dat werk niet of niet voor die prijs is verricht. Deze 61 facturen heeft de hoofdverdachte samen met een aantal personen van deze aannemersbedrijven, waaronder de  twee andere verdachten, vervalst en ingediend bij Delta Lloyd.

Het OM is van mening dat ten aanzien van de hoofdverdachte een gevangenisstraf recht doet aan de aard, het aantal en de ernst van de feiten. "Allereerst heeft hij op uitgebreide schaal het vertrouwen in documenten noodzakelijk voor een soepel lopend maatschappelijk economisch verkeer beschaamd. Binnen Delta Lloyd heeft hij in grote mate misbruik gemaakt van het vertrouwen dat hij binnen zijn team en de organisatie genoot. Aannemers heeft hij met zijn strafbare handelen meegetrokken met alle gevolgen van faillissementen en veroordelingen van dien. Een aantal aannemers dat in beginsel recht had op geld, werd door verdachte verleid om de facturen met valse gegevens in te dienen, en werden zo hoe langer hoe meer meegezogen in maatschappelijk economisch ernstig laakbaar gedrag. Verdachte was de initiator van alles en zat als een spin in het web. Hij heeft zo de omstandigheden op kantoor weten om te buigen tot een geldstroom van ruim 4 miljoen euro in zijn richting. Bij dergelijk laakbaar handelen past alleen een een gevangenisstraf", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank veroordeelde de hoofdverdachte eerder tot 5 jaar gevangenisstraf na een eis van de officier van justitie van 40 maanden celstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De andere twee verdachten werden respectievelijk veroordeeld tot 240 uur werkstraf, een geldboete van € 50.000 waarvan € 25.000 voorwaardelijk en 6 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk én 240 uur werkstraf en 4 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk. Het OM en de verdachten stelden hoger beroep in.

De vordering van de benadeelde partij Delta Lloyd wordt behandeld op 2 november as.

In deze zaak zijn 15 personen door het OM als verdachte aangemerkt. Negen van de 15 hebben voor hoge bedragen geschikt. Drie andere verdachten zijn inmiddels onherroepelijk veroordeeld tot gevangenisstraffen en werkstraffen.

 

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^