OM eist in hoger beroep 18 maanden cel voor witwassen van € 850.000

De advocaat-generaal (OM) in Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 18 maanden gevangenisstraf geëist tegen een nu 55-jarige zakenman uit IJmuiden voor het witwassen van €850.000.

In de visie van het OM heeft verdachte in de periode december 2009 tot en met maart 2010 in IJmuiden, Velsen-Zuid en Amsterdam meermalen aanzienlijke contante geldbedragen (met een totaal van € 850.000)  in ontvangst genomen en vervolgens in koffers hebben afgeleverd bij een onbekende in Amsterdam terwijl hij wist dat deze geldbedragen van misdrijf afkomstig waren. Het OM vindt dan ook dat sprake is van witwassen.

Het OM vindt dat de geëiste straf recht doet aan de ernst van het feit. "Door het witwassen heeft verdachte eraan meegewerkt dat opbrengsten van misdrijven aan het zicht van justitie worden onttrokken. Het witwassen van criminele gelden vormt een ernstige bedreiging van de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer aan. Bovendien wordt door witwassen het plegen van strafbare feiten gefaciliteerd", aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De rechtbank Haarlem veroordeelde de verdachte tot 12 maanden cel waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het OM en de verdachte stelden hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de hoogte van de opgelegde straf.

De zaak tegen verdachte maakt deel uit van een veel groter onderzoek genaamd Vista, een onderzoek met 21 verdachten en veel feiten te weten invoer cocaïne, voorbereidingshandelingen daartoe, hennepteelt, het witwassen van gelden en deelname aan een criminele organisatie. In de zaak tegen verdachte zijn geen onderzoekswensen geformuleerd door de verdediging en OM. Op verzoek van de verdediging is daarom deze zaak vandaag al inhoudelijk behandeld. De andere zaken zijn de afgelopen dagen voor regie behandeld.

De uitspraak van het hof wordt gedaan samen met de uitspraken in de zaken tegen de andere 20 verdachten. Een uitspraakdatum is nog niet bekend.

 Bron: OM
Print Friendly and PDF ^