OM eist gevangenisstraffen tegen vier verdachten voor diefstal en witwassen van ruim achthonderdduizend euro

De officier van justitie in Den Haag heeft gisteren gevangenisstraffen geëist tegen vier verdachten van diefstal en het witwassen van ruim achthonderdduizend euro. Tegen de twee hoofdverdachten (een 27-jarige Rotterdammer en een 34 jarige man uit Den Haag) eiste het OM de hoogste straffen. Tegen de Rotterdammer 42 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en tegen de 34-jarige Hagenaar drie jaar. Volgens de officier van justitie was de rol van de 42-jarige verdachte iets kleiner, maar verdient hij een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk.

De als laatste aangehouden verdachte, 36 jaar uit Den Haag, hoorde de laagste straf tegen zich eisen omdat hij volgens het OM bij de diefstal en het witwassen de kleinste rol heeft gespeeld. Hij moet als het aan het OM ligt twee jaar de gevangenis is waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Goudgroothandel Het viertal kwam in het vizier van de politie nadat zij in juni 2012 bij een goudgroothandel in Rotterdam 109 baren goud kochten en dit snel weer probeerden door te verkopen. Het betrof een transactie van €825.119,-- en werd door de 42-jarige Hagenaar op 13 juni gekocht en giraal betaald vanaf twee rekeningnummers die op zijn naam stonden. Twee dagen later kwamen de 42-jarige Hagenaar en de 34-jarige verdachte het goud ophalen. De 42-jarige verdachte liet hierbij een kopie van zijn paspoort achter.

Volgens het OM bood de 42-jarige verdachte nog diezelfde dag drie goudbaren te koop aan aan een Rotterdamse juwelier. Een paar dagen later bood dezelfde verdachte bij diezelfde juwelier opnieuw goud te koop aan, dit keer ging het om 25 baren ter waarde van ruim drie ton. De 34-jarige verdachte wordt ervan verdacht dat hij met het goud naar de juwelier ging. Omdat de juwelier geen € 300.000 contant op voorraad had, kreeg de verdachte slechts een ton mee, met als toezegging dat de overige tweehonderdduizend euro later zou worden betaald.

Argwaan De juwelier werd kort daarop gebeld door een man die zich uitgaf als financieel directeur van het bedrijf van de 42-jarige koper van het goud, de Haagse verdachte. Hij wilde het resterende bedrag ontvangen. De juwelier vertrouwde het niet en zocht uit waar het goud vandaan kwam. Nadat er contact was geweest met de betreffende goudgroothandel, besloten beide bedrijven om de politie te waarschuwen. Ze vonden de transactie ongebruikelijk en verdacht.

Nog voordat de verdachten hun resterende € 200.000 bij de juwelier konden ophalen, werd het geld door de politie in beslag genomen. De politie sprak met de juwelier af dat zodra de 42-jarige verdachte contact zou opnemen over de uitbetaling van dit bedrag, hij te horen zou krijgen dat hij zich tot de politie in Den Haag kon wenden.

Vervolgens werden er verschillende telefoons onder de tap gezet. De 42-jarige verdachte meldde zich enkele dagen later bij de politie en vertelde daar dat hij zes maanden geleden als directeur van twee bedrijven een lening had afgesloten en daarvan goud had gekocht. Dit goud heeft hij nu ingeruild. De politie vroeg de Hagenaar om bewijs, zoals bankafschriften en andere papieren, ter ondersteuning voor zijn verklaring. Via de tap is kort daarop te horen hoe de verdachte aan de 27-jarige Rotterdammer vraagt om voor hem de benodigde bankgegevens voorzien van officieel stempel in orde te maken. De Rotterdammer werkt bij de Royal Bank of Scotland in Rotterdam.

Een dag later geeft de 42-jarige Hagenaar de gevraagde papieren aan de politie. Met behulp van de dan benaderde veiligheidsdienst van de bank kan worden achterhaald welke medewerker hier vermoedelijk verantwoordelijk voor is. Nog diezelfde dag geeft de officier van justitie toestemming om deze man (de 27-jarige Rotterdammer) en twee van de drie Hagenaars (42 en 34 jaar) aan te houden.

Uit het onderzoek blijkt dat er vermoedelijk nog een vierde verdachte bij de zaak betrokken is. Deze 36-jarige Hagenaar werd ook aangehouden. De recherche ontdekt verder dat de € 800.000,-- toebehoort aan een bedrijf dat twee slapende rekeningen heeft bij de Royal Bank of Scotland. Door het veranderen van de naam van die rekeningen in de naam van een door de 42-jarige Hagenaar opgericht bedrijf, hebben de verdachten volgens de officier van justitie de beschikking over dit bedrag gekregen.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^